Begroting 2020, geen besluit is ook een besluit

De bespreking van afgelopen maandag had duidelijk gemaakt dat er geen sprake was voor een meerderheid voor de begroting 2020. Met een zekere spanning werd dus uitgekeken naar de 2e en 3e termijn van de begrotingsbehandeling op donderdagavond. Maar de raad besloot geen besluit te nemen en het definitieve besluit uit te stellen naar donderdag 28 november.

Dat het een bijzondere avond zou worden bleek al uit de volle publieke tribune. Een leuke bijkomstigheid was dat er in de zaal meer ex-wethouders [Michel Berends, PvdA; Albert Smit, PvdA; Henk van Hooft CDA; Janna Booij PLOP] zaten dan wethouders achter de bestuurstafel.

Voorzitter Marco Out stelde vast dat het bijzondere en ingewikkelde omstandigheden waren, omdat de begroting was gebaseerd op een minderheidscollege bestaande uit, ChristenUnie, VVD en GroenLinks. Gezien de behandeling in eerste termijn was de uitkomst, het instemmen met de begroting, onzeker. Burgemeester Out nodigde de fractievoorzitters daarom uit voor een gesprek over de te volgen procedure en “wat handig is voor de aanpak van de avond.”

Na ruim een uur overleg werd de raadsvergadering voortgezet en kwam burgemeester Marco Out met een ordevoorstel. “Na overleg met de fractievoorzitters stel ik voor de bespreking van de begroting te verdagen tot 28 november. Ondertussen zal het college werken aan een beleidsarme begroting.”

Het was een voorstel waar alle fractie mee instemden. Een aantal fractie hadden immers afgelopen maandag al aangedrongen op een beleidsarme begroting. Burgemeester Out zei dat er contact was geweest met de provincie Drenthe en dat uitstel tot 1 december werd toegestaan. “De raadsvergadering van 28 nov. stelt ons in staat de datum van 1 december te halen,” aldus burgemeester Out.

Cindy Vorselman (PvdA) zei in te stemmen met het voorstel, omdat de PvdA van plan was geweest om zelf een dergelijk voorstel in te dienen. Ronald Witteman (CDA) stelde vast dat er sprake was van sterk geaccentueerde tegenstellingen. De CDA fractie verzette zich niet tegen het voorstel, omdat “het belang voor de stad op één staat.”  

Burgemeester Out meldde ook nog dat informateur/verkenner Rein Munniksma aanstaande maandag verslag doet van zijn bevindingen. Kortom, spannende tijden voor de Asser gemeentepolitiek.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.