Menu Sluiten

Bedrijventerrein bij Rolde staat deze zomer in bloei

Op het Ambachtenterrein in Rolde, vlak bij de afslag van de N33, is Thomas Berkepies (21) bezig met de aanleg van een bloempluktuin. Op het bedrijventerrein wordt nu nog niks gebouwd, daarom mag de pluktuin deze zomer gebruik maken van de grond.

Foto © Esmée Söllner

Begin mei heeft Berkepies een derde van het stuk grond bezaaid met bloemen: “Ik heb tachtig tot honderd soorten bloemen gezaaid op deze plek. Alles wordt door elkaar heen gezet, dit maakt het plukken leuker.” De twee andere delen van de grond zaait hij op latere momenten in, zodat er de hele zomer lang verse bloemen te plukken zijn.

Eind juni, begin juli worden de eerste bloemen verwacht. Vanaf dan zijn de mensen welkom om tegen een kleine vergoeding de bloemen te komen plukken.

Nog geen bloem te zien

Op dit moment zijn er nog geen bloemen te zien op het terrein: “Het weer werkt niet goed mee op het moment. Het is te koud en te nat geweest de laatste tijd. Hierdoor zijn de bloemen nog niet boven de grond.” In totaal heeft Berkepies drie bloemenmengsels gezaaid: snijbloemen, droogbloemen en plukbloemen. Het is afwachten welke soort het beste groeit.

Foto © Esmée Söllner

Het idee van de pluktuin is ontstaan toen Berkepies op een beurs een man tegen kwam die bloemenzaadmengsels leverde. Toen hij ook een computergestuurde zaaimachine kocht, was het idee van een bloempluktuin snel geboren. De bloemenzaadmengsels gaan in de zaaimachine. Op deze manier kan Berkenpies in korte tijd duizenden bloemen zaaien.

Als de pluktuin een succes wordt, hoopt Thomas Berkepies volgend jaar op een andere locatie verder te kunnen met de bloempluktuin.