Menu Sluiten

‘Bajesdag’ 2024 Veenhuizen

Het Gevangenismuseum Veenhuizen organiseerde opnieuw een ‘Bajesdag’ op zaterdag 28 september 2024.

Wát gebeurt er als je de wet overtreedt?

Bezoekers konden ‘Justitie’ in alle facetten bewonderen.

De ‘Bajesdag’ vond plaats in samenwerking met o.a. PI Veenhuizen, Dienst Vervoer en Ondersteuning, Rechtbank Noord-Nederland, Koninklijke Marechaussee, Politie, Brandweer.

 

 

Alle foto’s: © Cees van der Boom |  Omroep Assen

Vrij te downloaden voor eigen gebruik

Voor alle andere doeleinden is voorafgaande en uitdrukkelijke toestemming vereist

 

Dienst Vervoer en Ondersteuning zorgt voor het transport van verdachten / gevangenen van en naar de Penitentiaire Inrichtingen { gevangenissen } naar de Rechtbanken, Ziekenhuizen, etc.

© Cees van der Boom | Omroep Assen

 

De ‘Bajesdag’ was erg in trek. De organisatie verwachtte vandaag zo’n 2.500 gasten { ze hoopten nog wel het record van 3.000 gasten te overtreffen }.

‘Justitie’ controleert voortdurend de cellen in de PI’s. Daarvoor maakt de Dienst dankbaar gebruik van honden; experts in het zoeken van drugs en specifiek ook van gsm’s { graag gezien smokkelwaar voor de gedetineerden, die op die manier contact met de buitenwereld hopen te houden }.

‘Ráák!’ In deze rolkoffer zitten verboden middelen en de hond gaf zijn baas een duidelijk signaal

Opnieuw gereed voor actie

Na de demonstratie werden zo’n 20 kinderen uitgenodigd om zich te laten besnuffelen door de hond. Dat lieten de kinderen zich niet zo maar zeggen, er kwamen er véél meer op af. Tóch wel een beetje spannend, dat wel. De hond vond natuurlijk weer de verboden middelen.

 

Bij het Gevangenismuseum werken meer dan honderd vrijwilligers, die volgens een rooster wisselend actief zijn. Veelal pensionado’s die maar wat blij zijn om bezoekers rond te leiden en om te vertellen over Veenhuizen en de geschiedenis van de PI’s.

‘Kees’ vertelde enthousiast dat het zijn netwerk breder maakt, omdat hij werkt met collega’s die uit allerlei sectoren komen. Daardoor zijn de gesprekken bijzonder gevarieerd. Ook de reacties van de bezoekers, die vaak vol verbazing naar de verhalen luisteren { hij is historicus } doen hem goed. dat maakt het voor hem juist heel interessant om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken en te vertellen.

Hij is opgegroeid in Veenhuizen en jarenlang waren de PI’s ‘verboden’ terrein: “Het was een streng verboden wereld … en juist dán wil je er alles van weten.”

 

‘Nelle’ is al sinds 2012 actief bij het Gevangenismuseum en vindt het “hartstikke leuk om te doen.” Ze vervolgde: “Het { de verhalen } komt wel binnen bij de bezoekers.” Een leuke anekdote was een bezoeker die het Gevangenismuseum bekeek en zich afvroeg: “Is dit nu het hele complex?” Zij kon met trots vertellen dat de totale PI’s in Veenhuizen een omvang hebben van zo’n 6.000 voetbalvelden.

Een ander feit waar zij trots op is, is het gegeven dat er nog nooit iemand uit Veenhuizen is ontsnapt.

Mmmm … Als je dan deze foto ziet? ‘De vloek van Veenhuizen?’

Dat lijkt haar uitspraak te logenstraffen.

Vrijwilliger ‘Henk’ nuanceerde dat: “5 of 6 jaar geleden is er één gedetineerde ontsnapt. Die is dezelfde dag nog opgepakt. Het “verlof” was dus maar van korte duur.”

Hij vervolgde: “Jaarlijks ontsnappen er zo’n 5 of 6 gedetineerden uit PI’s. Op zich is dat niet strafbaar. Indirect kan dit wel verstrekkende gevolgen hebben, want als een gedetineerde zo’n 2/3 van de straf hebben uitgezeten kan dit wel invloed hebben op eventuele strafvermindering op basis van ‘goed gedrag.’

Uit ‘de Rode Pannen’ { dat was een strafgevangenis – een bakstenen gebouw met rode dakpannen – met een extra streng regime. Het heeft 46 cellen, waarvan 6 voor tweepersoonsgebruik } is nog nooit iemand ontsnapt, dus dat bevestigt dan weer het verhaal van Nelle.

 

Wat is er leuker dan de gevangenis-ME te bekogelen?

Diezelfde gevangenis-ME gaf demonstraties over het binnentreden van een celruimte en hoe zij dan optreden tegen weerbarstige gevangenen.

© Cees van der Boom | Omroep Assen

Korte metten …

Tja, en wat is er dan leuker om met houten blokken naar de gevangenis-ME te gooien of de wapenstok te hanteren?

Als je dan tóch de kans krijgt … Deze jongedame haalde er alles uit …

Tja, als je dan ook nog op een politiemotor mag zitten …

Overige sfeerbeelden:

 

De massaal toegestroomde bezoekers reageerden bijzonder enthousiast op de demonstraties, het gooien van blokken naar de gevangenis-ME, het verhaal van een ex-gedetineerde, de uitleg over enkelbanden, en nog veel meer.

Dat er af-en-toe een bui kwam, namen ze voor lief.

 

Deze jongeman was toch wel erg onder de indruk van het gewicht van het vest en van de helm