Asser spoorboekje vol verhalen over treinen en trams in de stad

Asser Historische Vereniging presenteert op 21 juni derde boek

ASSEN – Twee doorgaande spoorlijnen, twee tramlijnen en enkele goederenlijnen. Het is haast niet te geloven, maar ooit was Assen een railknooppunt. Vanaf het moeizame begin tot aan de huidige stand van zaken: alles komt aan bod in het Asser spoorboekje.

Op vrijdag 21 juni presenteert de Asser Historische Vereniging dit boek, het derde in de reeks boeken van de vereniging waarin de geschiedenis van Assen op een interessante manier wordt belicht.

Foto © Asser Historische Vereniging

Meer dan vijftig Assenaren en oud-Assenaren werkten enthousiast mee. Zij vertelden verhalen, diepten oude foto’s op en droegen informatie aan. Dankzij deze mensen en de vrijwillig(st)ers van de Asser Historische Vereniging ontstond een boek dat geen enkele Assenaar mag missen.

Het kostte moeite om een spoorlijn naar Assen te krijgen, want de Haagse politici vonden ruim honderdvijftig jaar geleden ‘dat tusschen Meppel en Groningen geene plaatsen liggen, van genoeg belang voor eenen spoorweg’. Toch zijn spoorlijn en Asser station er gekomen en sinds 1870 stoppen er regelmatig treinen in de stad. De eerste spoorlijn werd gevolgd door een tweede (naar Stadskanaal), twee tramlijnen (naar Oosterwolde en Coevorden) en enkele goederenlijnen (in Assen-Oost, langs de Dr. Philipsweg en naar de Havenkade).

Het verhaal van deze railverbindingen in en rond Assen wordt uitgebreid verteld en door middel van vele foto’s getoond in het Asser spoorboekje. Op vrijdag 21 juni verzorgen Bernd Otter en Kars Klok vanaf 16.00 uur in de Buningzaal in Warenhuis Vanderveen een speciale aflevering van hun talkshow Asser Praat. Het onderwerp is, hoe kan het anders, railknooppunt Assen. Tijdens de show wordt het nieuwe boek van de Asser Historische Vereniging gepresenteerd. Daarna is het bij alle Asser boekhandels te koop.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.