Menu Sluiten

Asser militairen in tweede ronde naar Roemenië om oorlog Oekraïne

Ongeveer tweehonderd Nederlandse militairen gaan naar Roemenië voor versterking van de oostflank van de NAVO, bericht RTV Drenthe. Dat heeft het kabinet besloten. De uitzending begint in de zomer en duurt volgens Defensie in principe een jaar. De militairen worden gelegerd op de basis in Cincu.
Het complex van de Luchtmobiele Brigade in Assen Foto: © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Bij de eerste groep zijn geen militairen uit Assen. In de zogenoemde ‘tweede roulatie’ gaan er wel militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Assen naar Roemenië. Dat betekent dat de Asser militairen de eerste groep gaan aflossen.
De missie is het gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Ze dragen volgens het kabinet bij aan “versterking van de collectieve afschrikking en verdediging, om de als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne verslechterde veiligheidssituatie in Europa het hoofd te bieden.”

Oefening
De 150 militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Assen kwamen vorige maand terug van een oefening in het grensgebied van Roemenië en Oekraïne. Daar oefenden de Drentse stoottroepen met eenheden van NAVO-bondgenoten, als eerste Nederlandse militairen na de Russische inval.