Menu Sluiten

Asser kunstenaar Gejan Stol in het kader van Push/Pull/Present naar Rotterdam

Kunstenaar Gejan Stol is de tweede Drentse kunstenaar die in het kader van het artist in residence project Push/Pull/Present een maand gaat wonen en werken in een stedelijke omgeving. De kunstenaar uit Assen gaat op 8 januari naar Het Wilde Weten in Rotterdam, waar ze gestimuleerd wordt zich artistiek te ontwikkelen tijdens coachings en culturele ontmoetingen en nieuw werk te maken voor een tentoonstelling in maart in CBK Emmen. Het Wilde Weten is een onafhankelijk kunstenaarsinitiatief in Rotterdam dat participeert binnen het Artist in Space programma. Het atelier is gevestigd in het hart van Rotterdam.

Foto © Aangeleverde foto

Gejan Stol is afgestudeerd in ruimtelijk vormgeving en beeldhouwen. In haar werk werkt ze met lagen en gelaagdheid. Haar bouwkundige stapelingen zijn altijd herkenbaar. “Rotterdam is vanuit mijn werk en fascinaties een geschikte stad om te lopen, te kijken, te ruiken en te proeven om vervolgens op zoek te gaan naar ‘de top’ van de stad en me te laten inspireren door de diverse afmetingen en de ruimtes die ik tegen kom. Rotterdam wil hoger, steeds hogere gebouwen met vernuftige constructies. Dit intrigeert me. Graag zou ik meerdere hoge gebouwen willen beklimmen om te onderzoeken hoe ik me verhoud met mijn lengte van 1.67m tot deze enorme stapelingen. Is er in Rotterdam sprake van een nieuwe menselijke maat? Hoe vormt een omgeving met hoogbouw de mensen die er wonen? Kennen ze wel hoogtevrees? Zijn de duimstokken langer? Welke maten zijn interessant om vast te leggen in een beeld, een nieuwe installatie? Naast het bijhouden van een dagboek wil ik mijn verzameling ‘Stills’ graag uitbreiden door op zoek te gaan naar bewegende beelden/film/tv in de stad. Op deze manier ben ik in staat om kleine installaties te bouwen op verschillende locaties, zoals bijvoorbeeld het atelier dat ik mag gebruiken. Deze leg ik vast en neem ik weer mee naar Drenthe. Zo beweeg ik me voort en sta ik soms even stil.”

Afgelopen maand was kunstenaar Loes Heebink in het kader van Push/Pull/Present te gast in Leipzig en volgende maand gaat Esther Schlebos naar Murcia in Spanje. Alle drie de kunstenaars hebben een budget ontvangen om hun verblijf te bekostigen. Push/Pull/Present is een project van K&C en CBK Emmen, dat mede gefinancierd wordt door het Mondriaan Fonds. Projectleider Hellen Abma zegt: “Het is zo fijn dat er in coronatijd nog projecten door kunnen gaan. De verhalen van Loes Heebink zijn zo positief dat kan alleen maar leiden tot mooi nieuw werk, dat we heel graag na deze lockdown willen tonen aan het publiek”.

De tentoonstelling Push/Pull/Present is van 27 maart t/m 16 mei 2021 te zien in CBK Emmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.