Menu Sluiten

Asser herinneringen aan oorlog en bevrijding in boek verzameld

Asser Historische Vereniging presenteert op 8 mei vierde boek

Voedsel op de bon, auto’s met een paard ervoor, werken in Duitsland: dat was voor de meeste mensen, ook in Assen, tijdens de Tweede Wereldoorlog de dagelijkse gang van zaken. Maar deze alledaagse werkelijkheid kon in één seconde veranderen in door een bom, een kogel, een arrestatie. Allerlei verhalen over Assen in de oorlog zijn nu verzameld in het boek Het horloge van de parachutist, dat vanaf 9 mei te koop is.

Foto (c) Aangeleverde foto

Het verzamelen van de verhalen is al in 2012 begonnen. Op verzoek van de gemeente Assen verzorgde de Asser Historische Vereniging toen een tentoonstelling over oorlog en bevrijding in Assen. Leerlingen van vrijwel alle basisscholen in de stad bezochten deze tentoonstelling en werden daar rondgeleid door een ervaren stadsgids. Toen al werden de foto’s aangevuld met verhalen van Assenaren, die hun herinneringen aan die moeilijke jaren vertelden.

In de loop der jaren kreeg de Asser Historische Vereniging meer en meer verhalen, foto’s en documenten. Dat moest in het jaar 2020, waarin 75 jaar bevrijding wordt herdacht, wel uitmonden in een boek.

Een greep uit de onderwerpen: hoe is het om een niet ontplofte bom achter je huis te vinden? Wat gebeurt er allemaal op landgoed Overcingel in de oorlog? Wat ervaart het gezin van Diele Weidgraaf als hij wordt opgepakt? Wat kun je opschrijven als vrijwel je hele familie omkomt in de Duitse gaskamers? En dan is er nog die barre tocht terug naar huis uit een Duits kamp en de onwerkelijke geschiedenis van een 15-jarige, die naar Duitsland moest, omdat ze een Duitse naam heeft. Ook de titel van het boek, Het horloge van de parachutist, is onderwerp van een herinnering.

Om de verhalen in een goede context te plaatsen, worden belangrijke oorlogsfeiten en de dagelijkse gang van zaken eveneens aangestipt.

Omdat een boekpresentatie in een zaal vol mensen in deze bijzondere tijd niet mogelijk is, wordt het boek op vrijdag 8 mei om 19.30 uur via de Facebook-pagina van de Asser Historische Vereniging gepresenteerd. De filmbeelden hiervan worden daarna op de website van de vereniging geplaatst. Vanaf 9 mei is het boek niet alleen bij de vereniging, maar ook bij alle boekhandels in Assen verkrijgbaar. Het kantoor van de vereniging aan de Vaart Zuidzijde 71 is daarvoor speciaal geopend op zaterdag 9 mei van 13.30 – 15.00 uur, woensdag 13 mei van 10.00 – 11.30 uur en vrijdag 15 mei van 13.30 – 15.00 uur. Uiteraard worden daarbij de corona-maatregelen in acht genomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.