Menu Sluiten

Assense familie start doneeractie om zieke broer van Djibouti naar Nederland te halen

Ze leven in een nachtmerrie: Deka en Edwin de Jong uit Assen. In november kregen ze te horen dat een familielid met een hersenbloeding in coma ligt in een ziekenhuis in Djibouti (Oost-Afrika). Sindsdien ligt hij daar in een ziekenhuis, waar de omstandigheden erg slecht zijn. De Assense familie is nu een doneeractie gestart om hem naar Nederland te halen. 
© Screenshot

“Het gaat niet goed met hem”,  vertellen Deka en Edwin de Jong in de Asserlei-uitzending van Omroep Assen. “Wij hebben met een uitzichtloos familiedrama te maken dat we niet zonder hulp kunnen oplossen”.

‘Gevangen in zijn eigen lichaam’

Toen de familie het slechte nieuws te horen kreeg over Mahad, reisden Deka en haar moeder af naar Afrika om hun familielid te bezoeken. “Wonder boven wonder heeft hij het overleefd, maar zijn gezondheidssituatie is nog steeds erg slecht. Hij ligt 24 uur in bed, is halfzijdig verlamd, kan niet praten en slikken, terwijl hij volledig bij bewustzijn is. Hij zit in feite gevangen in zijn eigen lichaam.” Terwijl Deka weer terugging naar Nederland om de ziekenhuiskosten te kunnen dekken, blijven haar zus en moeder bij Mahad. 

De familie is een doneeractie gestart om geld in te zamelen om hem naar Nederland te halen. In Djibouti kan Mahad namelijk niet de medische behandeling krijgen die hij nodig heeft, vanwege de slechte medische voorzieningen. “Artsen hebben weinig kennis over de ziekte, er zijn geen medische hulpmiddelen, geen revalidatiecentra, geen logopedie en geen geschikte voeding”, vertelt mevrouw De Jong. 

Behandeling in Djibouti niet mogelijk

Om te herstellen, is het noodzakelijk dat Mahad behandeld wordt in een klinisch revalidatiecentrum. Maar dat is in Djibouti niet mogelijk. “Mahad kan in Nederland behandeld worden als wij de kosten kunnen dekken van het medisch transport naar en de behandelingen in Nederland.” De transportkosten bedragen alleen al ongeveer 78.000 euro. 

Deka en Edwin, haar moeder en tweede broer wonen in Assen. Ook Mahad zelf heeft acht jaar in Assen gewoond. “Hij heeft verder niemand daar, behalve een paar bekenden. Hij heeft geen vrouw en kinderen.” De 40-jarige man komt uit Somalië en woonde een tijd in Assen, waarna hij in 2008 terugging naar Afrika. 

Wie wil doneren, kan dat doen via deze link