Menu Sluiten

Assen zet weer een stap om een duurzame gemeente te worden

In De Lariks zien de gemeente, Actium, Woonservice, Vaart Welzijn en Enexis kansen voor een warmtenet. De partijen gaan de mogelijkheden samen uitwerken. Om dit te financieren heeft de gemeente een subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk voor het Nationaal Programma Aardgasvrije Wijken. In september wordt bekend of de aanvraag is goedgekeurd.

Toekomstbestendig     Assen wil een duurzame gemeente worden. In de toekomst worden alle woningen en gebouwen verwarmd zonder aardgas. De gemeente werkt in de Transitievisie Warmte uit wat de beste opties zijn om aardgasvrij te worden en welke wijken nu al kansrijk zijn om van het aardgas af te gaan. Daarom werken in De Lariks de Gemeente, Actium en Vaart Welzijn samen onder de vlag van Mijn Buurt Assen aan de wijkvernieuwing. Samen met bewoners gaat Mijn Buurt Assen aan de slag met het toekomstbestendig maken van de woningen en omgeving.

Nieuwbouw plannen     Zowel Actium als Woonservice hebben in het gebied Aar, Delft, Stroom plannen voor nieuwbouw. De mogelijkheden van een warmtenet worden daarom eerst in deze buurt onderzocht. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen.

In de naastgelegen buurt Beek en omgeving wordt al onderzocht wat de beste oplossing voor aardgasvrij is. Deze subsidieaanvraag staat hier los van. Het biedt in de toekomst mogelijk wel kansen om de plannen te combineren. Uiteraard worden bewoners actief betrokken bij de plannen. Uitgangspunt is dat het haalbaar en betaalbaar is voor iedereen. Vanuit het samenwerkingsverband Mijn Buurt Assen zijn er al veel contacten in de buurt. Daardoor ligt er al een stevige basis om in deze buurt vanuit een sociaal perspectief aan de slag te gaan.

Samen aan de slag     De gemeente werkt de plannen de komende tijd verder uit met de woningcorporaties, Enexis en Vaart Welzijn. Ook Werkplein Drentsche Aa en onderwijsinstellingen vanuit GAS 2.0/Energy College en Sterk Techniekonderwijs zijn enthousiast. Zij denken graag mee over deze nieuwe vorm van verwarming. De partijen hebben dit onderschreven met een intentieovereenkomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.