Menu Sluiten

Assen wil opnieuw TT-taks, want leidt niet tot ‘grote complicaties’

De gemeente Assen wil opnieuw een taks op de toeristenbelasting in de TT-week. Volgens het college van B en W heeft de invoering dit jaar niet geleid tot ‘grote complicaties’, staat in een brief aan de gemeenteraad.

© RTV Drenthe / Kim Stellingwerf

Dit jaar werd de verhoging voor het eerst toegepast, waardoor een nachtje slapen geen 1.40 euro, maar 3 euro kostte. De wijziging moest meer geld in het laatje van de gemeente brengen. De gemeente heeft de effecten van het verhoogde tarief geëvalueerd met een enquête en gesprekken met ondernemers. De vragenlijst is ingevuld door 57,4 procent van de Asser verblijfsaanbieders.

Geen tot weinig effect

Daarvan geeft het grootste deel, 60 procent, aan dat de TT-taks geen of weinig effect heeft gehad op de bedrijfsvoering. Daartegenover blijkt dat de verhoging voor 31 procent van de ondernemers veel effect heeft gehad. Zo ervaren ze het verschil tussen de tarieven als groot en vinden sommige ondernemers dat ze dit verschil niet uit kunnen leggen aan hun gasten. Daarbij zijn er ondernemers die het prijsverschil voor eigen rekening nemen. Volgens ondernemers met een camping maakt de verhoogde toeristenbelasting een te groot percentage uit van de totale overnachtingsprijs.

Ondanks de prijsverhoging, blijven de gasten komen. Geen enkele ondernemer denkt meer gasten te hebben ontvangen dan vorige jaren. Wel heeft 38 procent evenveel gasten ontvangen. De groep die minder gasten heeft ontvangen, denkt dat dit komt door andere oorzaken, zoals corona en inflatie.

Opnieuw TT-taks

Het college van B en W concludeert dat de invoering niet tot grote complicaties heeft geleid en adviseert de gemeenteraad daarom om de TT-taks van 3 euro voor 2023 opnieuw in te voeren. Het voorstel voor het normale tarief voor 2023 is om het bedrag met 0,05 euro te verhogen tot 1,45 euro.

De gemeenteraad bespreekt de nieuwe tarieventabel voor volgend jaar volgende week donderdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.