Menu Sluiten

Assen wil meer ‘gastvrije toiletten’ in de stad bij hoge nood

Soms loop je in de stad, heb je ineens ‘hoge nood’, maar is het moeilijk om een publiek toegankelijk toilet te vinden. Assen wil vooral een publieksvriendelijke en gastvrije stad zijn en dit probleem tackelen.

Foto © Omroep Assen / Elly Smit

Door: Esmée Söllner

Daarom zoekt de gemeente samen met de VVV en binnenstadsorganisatie Vaart in Assen zoveel mogelijk ondernemers die hun wc openstellen. Die komen dan in de HogeNood app te staan. Zo moet iedereen de stad op een prettige manier kunnen bezoeken.

Plattegrond

Nederland kent weinig publiek toegankelijke toiletten en vooral voor mensen met een stoma of blaasproblemen is dit vervelend. Ook in Assen wordt daarover geklaagd. De HogeNood App biedt redding. Die laat via een plattegrond zien waar publiek toegankelijke toiletten zijn, of deze gratis zijn en of er bijvoorbeeld ook een plek is om een baby te verschonen.

Vanmiddag trok wethouder Jan Broekema (SP) met ervaringsdeskundigen, raadsleden en ambassadeurs de binnenstad in om meer horecazaken en winkels van dit initiatief op de hoogte te stellen.

Stigma

“Je merkt dat er nog best een stigma is voor mensen met darmproblemen of die een stoma hebben, om zomaar een winkel binnen te lopen om te vragen naar een toilet. Vaak mag dit ook niet van de winkelier. En bij de meeste horecazaken moet je meestal een consumptie nemen om daar naar het toilet te mogen. Via de HogeNood app kan je makkelijk zien of er een publiek toilet in de buurt is. Dan is de drempel om hiervan gebruik te maken ook lager”, vertelt Broekema.

Tien ondernemers aangesloten

Tot nu toe staan er tien bedrijven uit Assen in deze landelijke toilet app. Tijdens de wandeling door de binnenstad vanmiddag merkt de wethouder al snel dat zich meer ondernemers willen aansluiten bij dit initiatief, maar dat ze niet wisten van het bestaan van de HogeNood app. “De horeca is zeer gastvrij en wil graag meedoen. Het is een kleine moeite, en je maakt er veel mensen blij mee”, zegt Broekema.

Tijdens een half uur wandelen melden zich zo al drie ondernemers, die wel wat voelen voor het gastvrije wc-initiatief in Assen. Gemeente, VVV en VIA willen na vandaag meer deelnemers over de streep te trekken. “We hopen met deze actie zo veel mogelijk toiletten in Assen toe te kunnen voegen, zodat iedereen ontspannen onze stad kan bezoeken”, besluit Broekema.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.