Menu Sluiten

Assen wil een inclusieve gemeente worden

Iedereen in Assen telt mee, doet mee en voelt zich gezien. Iedereen, met en zonder beperking. Om deze ambitie te realiseren heeft de gemeente een lokale inclusie agenda opgesteld: Assen voor iedereen met als doel het verbeteren van de toegankelijkheid van de stad.

Inclusie Agenda     In de agenda staat hoe Assen gaat werken aan het realiseren van een inclusieve gemeente en het verbeteren van de toegankelijkheid van de stad. Het college van B&W legt de inclusie agenda nu ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Drempels weghalen en bewustwording     Wethouder Jan Broekema: “Een belangrijk doel van de agenda is om letterlijk drempels weg te halen en de samenleving toegankelijker te maken. Daarnaast is bewustwording een misschien nog wel belangrijker doel. We willen graag dat medewerkers van de gemeente én onze inwoners zich gaan realiseren dat mensen met een beperking te maken hebben met belemmeringen in onze samenleving. En dat het de normaalste zaak van de wereld wordt om hier rekening mee te houden, ook zonder lokale inclusie agenda.”

De mensen waar het om gaat     Dingen die voor veel Assenaren vanzelfsprekend zijn, zoals werken, reizen, naar school gaan, internetten, winkelen, sporten en naar de schouwburg gaan, kunnen voor Assenaren met een beperking een hele opgave zijn. De agenda is dan ook opgesteld met de inbreng van de mensen waar het om gaat. Omdat zij het beste weten welke zichtbare én onzichtbare drempels zij in het dagelijks leven tegenkomen. Ook bij de uitvoering van de agenda worden ervaringsdeskundigen betrokken.

Gemeentelijke organisatie     Om het gestelde doel te bereiken worden er binnen de gemeentelijke organisatie een aantal bakens verzet. In elk gemeentelijk team komt een inclusie ambassadeurs, in de raadsvoorstellen wordt een inclusieparagraaf opgenomen. En er wordt ingezet op begrijpelijker communiceren met de inwoners, op basis van de uitkomsten van onderzoek naar de huidige communicatie. Gemeentelijk invalidetoilet wordt openbaar toegankelijk gemaakt.

Openbare ruimte     De begaanbaarheid van voetpaden in de binnenstad wordt verbeterd. Er komen meer publiek toegankelijke toiletten in de binnenstad. De inclusie in de wijken wordt bespreekbaar gemaakt. Het ambassadeursnetwerk wordt uitgebreid met mensen van Mijn Buurt Assen die actief zijn in de wijken en inclusie onderdeel te maken van de wijkvisies.

Sociale toegankelijkheid     De toegankelijkheid wordt een subsidievoorwaarde voor subsidies aan evenementen en voor vergunningen voor evenementen. Jaarlijkse komt er een activiteit in de week van de toegankelijkheid om de bewustwording te vergroten. Er wordt stimuleringsprijs ingesteld voor aansprekende initiatieven op het gebied van inclusie en ondernemers krijgen een waardering als ze zich inzetten om hun winkel of bedrijf toegankelijk(er) te maken. 

De bekostiging van de uitvoering van de agenda vindt voor een deel plaats binnen de bestaande begroting. Daarnaast heeft de gemeenteraad jaarlijks 20.000 euro ter beschikking gesteld voor inclusie.

Het persbericht met gedetailleerde staat op www.assen.nl klik op actueel, vervolgens op nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.