Menu Sluiten

Assen viert Día de Muertos met parade en expositie

Praalwagens, danseressen, Mexicaanse muziek, skulls en veel drukte: een feestelijke optocht trok vanmiddag door de binnenstad van Assen om de Mexicaanse feestdag Día de Muertos te vieren.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Door: Romy Posthumus

Dit alles heeft Assen te danken aan de tentoonstelling van Frida Kahlo in het Drents Museum. Vanwege de belangrijke rol van de Mexicaanse cultuur in het werk en leven van Kahlo, werd de optocht georganiseerd.

Overledenen herinneren

Día de Muertos betekent de dag van de doden. In Mexico is het een feestelijke dag waarop je dierbaren herinnert die er niet meer zijn en het leven viert, legt José Antonio Zabalgoitia Trejo uit. Hij is de ambassadeur van Mexico en is speciaal naar Assen gekomen om aanwezig te zijn bij de festiviteiten. “Het is geweldig dat het nu ook een Nederlands feestje is”, lacht hij.

Iedereen mocht meedoen aan de parade in een kleurrijk Día de Muertos-outfit en een versierd masker. Verder liepen er steltlopers, jongleerders en muzikanten mee in de parade. Alles in een Mexicaans tintje. De parade eindigde op de Brink voor het Drents Museum waar opvallende herdenkingsaltaren met vrolijke schedels en skeletten te vinden zijn.

(tekst gaat verder onder de foto)

Deze expositie vol kunstwerken zijn gemaakt door leerlingen van verschillende klassen van de scholengemeenschap CS Vincent van Gogh. “De leerlingen hebben hier heel hard aan gewerkt. Voor school, na school, tijdens tussenuren. Het maakte niet uit”, vertelt Karin Kingma, kunst- en cultuurcoördinator van de school. “Het is een hele mooie expositie geworden en de leerlingen zijn erg trots dat hun kunstwerken worden gepresenteerd.”

Ook wethouder Bob Bergsma (D66) vindt het een geslaagde expositie: “Het is mooi dat jongeren zo bezig zijn met kunst en cultuur en de leerlingen hebben iets geweldigs neergezet.” De expositie van de herdenkingsaltaren is tot en met 14 november te zien op de Brink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.