Menu Sluiten

Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze keren energietoeslag eerder uit

De gemeenten Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze gaan binnenkort een eerste termijn van €200,- van de extra energietoeslag uitkeren. Het gaat hierbij om inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, die op 1 januari 2022 bekend waren bij WPDA (Werkplein Drentsche Aa).

In december kondigde het Rijk aan dat huishoudens met een laag inkomen eenmalig een extra energietoeslag van €200,- krijgen. In maart kwam hier nog eens €600,- per huishouden bij. Deze tegemoetkoming van in totaal €800,- per huishouden zal in termijnen worden uitbetaald. Hiervoor hoeven de inwoners niets te doen, omdat ze bekend zijn bij WPDA.

 Melden bij WPDA     Andere huishoudens die mogelijk in aanmerking komen, kunnen op dit moment nog geen aanvraag bij WPDA indienen. Hiervoor is het wachten op de definitieve vaststelling van de doelgroep, kaders en het beschikbare budget van het Rijk. Dit wordt op zeer korte termijn verwacht. Inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm die nu al problemen ervaren met het betalen van de energierekening kunnen zich melden bij WPDA, zodat gekeken kan worden naar maatwerk via de individuele bijzondere bijstand.

Niet langer wachten     Met het oog op de stijgende gasprijzen, willen de gemeenten een deel van het bedrag nu alvast uitkeren. “We krijgen steeds meer signalen van inwoners en samenwerkingspartners dat huishoudens in de knel komen met het betalen van hun energiekosten. We gaan daarom niet wachten op de wetswijziging vanuit het Rijk”, zegt de Asser wethouder Jan Broekema. Wethouder Oetra Gopal van Tynaarlo voegt toe: “Het gaat voor het grootste deel om mensen met een bijstandsuitkering. Van deze groep weten we dat ze in aanmerking komen voor de energietoeslag. Zo helpen we alvast een deel van de inwoners bij het betalen van hun energierekening.” Met deze vervroegde regeling kunnen de gemeenten aan ongeveer 2850 huishoudens, die via WPDA bekend zijn, de eenmalige energietoeslag snel uitkeren. “Natuurlijk lost deze eenmalige toeslag de problemen rondom energiearmoede niet op. Daarom kijken we ook naar andere mogelijkheden om onze inwoners te helpen. Dit is een eerste stap, er komt snel nog meer aan, maar we willen als gemeenten nu al iets doen” vult wethouder Co Lambert van Aa en Hunze aan.