Menu Sluiten

Assen teruggefloten door het ministerie VWS

De gemeente Assen was niet van plan het abonnementstarief schoonmaakhulp WMO in te voeren. Maar het ministerie heeft gedreigd met maatregelen. Daarom heeft het college alsnog besloten per 1 januari 2020 deze maatregel in te voeren.

Gedwongen invoer     Wethouder Harmke Vlieg deelde de raad mee dat zij op 10 december een gesprek had gehad met de verantwoordelijke ambtenaar op het ministerie VWS. “Die heeft ons duidelijk gemaakt dat het gaat om een wettelijke verplichting. Niet invoeren levert heeft een ministeriële aanwijzing tot gevolg.” Dat betekent een gedwongen invoeren. Daarom heeft het college besloten “per 1 januari 2020 het abonnementstarief schoonmaken toch in te voeren.” Het voorstel wordt geagendeerd in de raadsvergadering van volgende week.   

Anders organiseren     Wethouder Vlieg betoogt dat het ondanks de voor Assen negatieve afloop toch een zinvolle actie is geweest. Er is aandacht gekomen voor het probleem, waarin Assen door veel gemeente gesteund wordt. Met VWS is afgesproken om gezamenlijk te gaan kijken, “Hoe de schoonmaak anders georganiseerd kan worden.” Het ministerie is bezig dit overleg traject op te starten.     

Op de agenda stond de “wijziging verordening WMO en jeugdhulp.” De mededeling van wethouder Vlieg betekende dat er volgende week een nieuw wijzigingsvoorstel komt waarin ook de het abonnementstarief is opgenomen.

Henk Santing (PLOP) stelde vast dat in het huidige voorstel wordt gesproken over een verlaging van het PGB tarief. Hij was van mening dat dit een slechte zaak is, omdat voor sommige mantelzorgers dit “een inkomensvoorziening is.” Zowel de wethouder als enkele raadsfracties maakten Henk Santing duidelijk dat het PGB bedoeld is voor “zorg en ondersteuning en dat het geen inkomens voorziening is.” Cindy Vorselman (PvdA) stelde vast dat door de dreiging van het ministerie Assen voor een extra uitgave staat 1,3 miljoen euro. “Wat zijn de gevolgen voor de begroting?” Wethouder Vlieg zei dat dit besluit van het ministerie deel uit maken van de coalitie onderhandelingen.    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.