Menu Sluiten

Assen start- en finishlocatie van de Freedom Ride

De Freedom Ride startte dit jaar in Assen. De route ging onder andere langs de Johan Willem Frisokazerne, over de VAM berg, door Kamp Westerbork en Gevangenisdorp Veenhuizen.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Door: Esmée Söllner

De start- en finishlocatie was op het parkeerterrein van De Bonte Wever. Hier stapte zo’n vijfhonderd deelnemers op de fietst voor de tocht van 115 kilometer, vertelt Central Events, de organisator van de Freedom Ride. Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning Drenthe, gaf het startschot. Hierna fietsten de deelnemers de route door Drenthe.

Normaal zou de Freedom Ride plaatsvinden op 2 mei, maar door de gevolgen van het coronavirus werd het evenement verplaatst naar zondag 4 juli.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Herdenking oorlogsslachtoffers

Een van de historische plekken waar langs werd gefietst, is Kamp Westerbork. Door het Kamp werd niet gefietst, maar gewandeld met de fiets aan de hand. Er werd stilgestaan bij de meer dan honderdduizend vervolgingsslachtoffers. Hierbij werden ook bloemen gelegd.

De Freedom Ride is een Bevrijdingsfestival maar dan op de fiets. Tijdens de Ride ontmoeten topsporters, militairen, veteranen, politiemensen en fietsliefhebbers elkaar als gelijken op de fiets. De routes zijn altijd langs historische plekken die belangrijk zijn voor het besef van vrede en vrijheid. De fietstocht wordt elk jaar in een andere provincie gehouden en dit jaar ging de Ride door Drenthe.

De tocht is een initiatief van wielerploeg Team Jumbo-Visma en de stichting WEP (Waardering Erkenning Politie). De vier voorgaande edities van de Freedom Ride vonden plaats in Gelderland, Limburg, Brabant en Overijssel.