Menu Sluiten

Assen stap voor stap op weg in de energietransitie

Er moet nog veel gebeuren om van Assen in 2050 een CO2-neutrale stad te maken. Assen sluit zich daarom aan bij de landelijk aangescherpte klimaatdoelen voor 2030. Dit betekent 55% CO2-reductie ten opzichte van 1990.
Assen heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet in de energietransitie. Zo wekken inwoners en bedrijven steeds meer hernieuwbare energie op en zijn de eerste zonneparken in Assen een feit. Ook stimuleert de gemeente energiebesparende maatregelen en worden andere manieren van verwarmen onderzocht, zoals in de Lariks en Kloosterveen. “Als we deze doelen willen halen, moeten we nu gaan versnellen. Daarom zetten we nu de volgende stappen in het besparen van energie, het verduurzamen van onze gebouwen en ons vervoer en in de opwek van hernieuwbare energie,” zegt wethouder Karin Dekker.

Wijkgerichte aanpak     Er zijn duidelijke energiedoelen opgesteld die zijn uitgewerkt in concrete acties. De gemeenteraad bespreekt de plannen op 10 en 17 februari. De energietransitie heeft gevolgen voor iedereen in Assen. Ook hebben inwoners en bedrijven innovatieve ideeën die de energietransitie verder kunnen brengen. Assen wil deze positieve energie benutten door samen met inwoners, bedrijven en overheden met de energietransitie aan de slag te gaan. “Met een wijkgerichte aanpakken kijken we samen met de inwoners naar andere manieren van verwarmen en energie besparen. We zoeken daarbij naar haalbare en betaalbare oplossingen. Als iedereen in Assen meedoet is dat een enorme impuls voor het vergroten van de leefbaarheid in de wijken,” betoogt wethouder Dekker

Minder energieverbruik en verduurzaming     Een belangrijk doel voor de komende jaren blijft het energieverbruik te verminderen. De gemeente gaat buurtinitiatieven ondersteunen en inzetten op grootschalige opwek van zonne-energie op bedrijfsdaken. Daarnaast stimuleert Assen duurzame en gezonde alternatieven van vervoer zoals de fiets en elektrisch vervoer en gaat Assen de komende jaren meer laadpalen installeren. Ook wil Assen dat in 2025 de bevoorrading van de binnenstad emissie loos plaatsvindt. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door haar eigen gebouwen en voertuigen de komende jaren te verduurzamen. Het is de verwachting dat de impuls aan de energietransitie zorgt voor nieuwe banen: goed voor de Asser economie.

Meerdere duurzame bronnen     Het huidige energiesysteem is overzichtelijk; het is gas of elektrisch met een netbeheerder. De toekomstige duurzame bronnen zullen onder andere bestaan uit aquathermie, geothermie en zonne-energie. En er zullen meerdere partijen komen die energie aanbieden. “En we willen al deze vormen van energie aan elkaar kunnen koppelen en opslaan. Ik vind het daarbij belangrijk dat de infrastructuur onder publieke regie blijft vallen,” zegt wethouder Dekker.