Menu Sluiten

Assen sluit 2019 af met minimaal financieel overschot

In de laatste vergadering voor de zomervakantie stonden onder andere de jaarrekening en het jaarverslag 2019 op de agenda. De accountant had kritiek op de Europese aanbestedingen van de gemeente. De raad stemde in met de jaarstukken 2019.

Europese aanbestedingen     Voor alles wat in het jaar 2019 is gebeurd geldt, gedane zaken nemen geen keer. De raadsleden hadden dan ook weinig te zeggen over de voorliggende stukken. De accountantscommissie van de raad riep het college op het proces rond de Europese aanbestedingen te verbeteren. Wethouder Mirjam Pauwels legde uit dat de problemen ontstaan door de stapeling van aanbestedingen. Klussen worden aanbesteed en als de samenwerking met de uitvoerder goed is wordt een vervolg klus aan dezelfde aannemer toegewezen. Dat is niet volgens de regels. In het najaar zal met de raad het nieuw plan van aanpak besproken worden.

Strakker begroten     De PvdA vond dat op bepaalde beleidsterreinen, zoals bij het programma Samenwerken aan Assen, grote afwijkingen waren ten opzichte van de begroting. Cindy Vorselman (PvdA) riep het college op strakker te begroten.          

Sociaal domein     Jannie Drenthe (SP) stelde vast dat de fondsen Preventie en Experimentele aanpak van het Sociaal domein nauwelijks zijn gebruikt. Zij riep het college dan ook op om daar meer aandacht aan te besteden. “Benut dat geld in de wijken,” was haar oproep.

Minimaal overschot     Het voordeling saldo 2019 was € 2,5 miljoen euro. Zaken die in 2019 niet zijn begonnen, maar wel van wezenlijk belang zijn, zullen in 2020 alsnog aangepakt worden. Daarom is 2,4 miljoen euro geoormerkt doorgeschoven naar 2020. Het uiteindelijk saldo 2019 is dus minimaal, namelijk € 100.000.

De raad stemde unaniem in met de jaarstukken 2019.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.