Menu Sluiten

Assen pakt verspreiding van rubberkorrels kunstgrasvelden aan

De gemeente Assen gaat op 13 kunstgrasvelden kantplanken en schoonlooproosters met vuilopvang plaatsen, om te voorkomen dat de rubbergranulaatkorrels buiten het sportveld in het milieu terecht komen. Tot die tijd worden de rioolkolken bij alle velden extra gereinigd. Afgelopen voorjaar is een bladzuigmachine aangeschaft, om de korrels zoveel mogelijk op het veld te houden.

Wettelijke zorgplicht     Met deze maatregelen voldoet de gemeente Assen aan de wettelijke zorgplicht om de bodem schoon te houden en aan het “zorgplichtdocument milieu kunstgrasvelden”. Het college van B&W vraagt de raad in te stemmen met de benodigde investering.

Rubberkorrels en milieu     Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt gemaakt van oude rubberproducten, zoals versnipperde autobanden, die hiervoor hergebruikt worden. Rubbergranulaat wordt met name gebruik als infillmateriaal van kunstgras voetbalvelden, het materiaal dat tussen de kunstgrasvezels wordt gestrooid. Onderzoeken hebben aangetoond dat sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat veilig is. Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden kan echter wel schadelijk zijn voor het milieu in de directe omgeving van de velden. Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken, die terecht komen in de grond om de velden heen.

Zorgplicht, milieu kunstgrasvelden     Eind 2019 heeft de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek in dit kader het “document zorgplicht, milieu kunstgrasvelden” gepresenteerd. Hierin staan maatregelen die genomen kunnen worden om zo netjes mogelijk om te gaan met de gebruikte materialen in het kunstgrassysteem. De gemeente Assen heeft hierop direct stappen gezet om daaraan te voldoen. Naast de aanschaf van een bladzuigmachine en het regelmatig reinigen van de rioolkolken is een pilot gestart bij het veld van Achilles met waterdoorlatende rubberen putdeksels, zodat er geen rubbergranulaat in het riool terecht komt. Deze pilot loopt tot voorjaar 2021.

Uitvoeringskrediet     Het totale budget dat nodig is voor de kantplanken en schoonlooproosters is € 160.000 incl. BTW. Het is de verwachting dat de planken en roosters circa 20 jaar meegaan. Het college vraagt de raad om een uitvoeringskrediet van € 68.000,- en om hiervoor € 92.000,- te mogen gebruiken dat is bespaard binnen het project renovatie sportvelden.

Bodemonderzoek     Momenteel loopt nog een onderzoek of de strook van 10 cm diep rondom het kunstgrasveld van voetbalvereniging Achilles moet worden gesaneerd. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek moeten mogelijk ook de kunstgrasvelden met rubbergranulaat op 11 andere sportparken worden onderzocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.