Menu Sluiten

Assen herdenkt zaterdag ‘44.000 namen’

Op zaterdag 12 juni doet Assen mee met de actie 44.000 namen. Op de Brink worden vluchtelingen herdacht die omkwamen tijdens hun reis naar Europa.

Foto © Aangeleverde foto

Vanaf 14:00 tot en met 16:00 is er op de Brink, voor het Open Huis, gelegenheid om een naam op een bordje te schrijven. Stadspredikant Bert Altena organiseert de demonstratie in Assen: “Niet alle namen van de slachtoffers zijn bekend. Alle gevallen die bekend zijn krijgen een monumentje. Wij hebben ongeveer honderd namen gekregen die wij kunnen opschrijven.”

De demonstatie is nodig, volgens Altena, omdat ze zich onmachtig voelen en willen dat er iets veranderd aan het asielbeleid. Het verhaal achter de slachtoffers moet verteld worden.

Ook op zondag 13 juni wordt er in verschillende kerken in Assen aandacht gegeven aan de slachtoffers: “Dit kan zijn dat er een aantal namen genoemd worden of dat er gebeden wordt voor de slachtoffers”, zegt Altena.

Landelijke actie

De demonstratie is onderdeel van een landelijke actie. In de gehele maand juni worden er door het hele land verschillende acties gevoerd. Op zaterdag 20 juni, Wereldvluchtelingendag, worden alle verzamelde bordjes van namen op Scheveningen neergezet als monument.

Met deze actie worden de meer dan 44.000 doden herdacht die vielen tijdens de reis naar Europa of naar een veilig land. De vluchtelingen zijn meestal naamloos te onder gegaan op zee of in de bergen. Met deze actie wil de organisatie aandacht vragen voor de slachtoffers van het asielbeleid dat Europa voert.

Het gehele gesprek met stadspredikant Bert Altena is terug te luisteren via uitzending gemist. Hij zat donderdagochtend in het eerste uur van Asserlei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.