Menu Sluiten

Assen helpt nog eens 2.500 huishoudens met verlagen energierekening

Om Assenaren te helpen aan een lagere energierekening, gaat de gemeente nog eens 2.500 huishoudens een uitgebreid energieadvies geven. In juni vorig jaar is al begonnen met deze zogeheten ‘Klimaatroute’, waarbij 5.000 huishoudens zo’n advies krijgen. Dit jaar komen daar nog 2.500 huishoudens bij.

In totaal worden in Assen 7.500 huishouden geholpen met het verlagen van de energierekening.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Tijdens de Klimaatroute wordt vooral gekozen voor wijken waar energieadviezen een groot effect kunnen hebben. Het gaat vaak om oudere woningen die minder goed geïsoleerd zijn en waar niet voor 2030 gestart wordt om deze van het gas te halen. Het gaat om 2.500 huishoudens in de wijken Assen-Oost, Marsdijk en het centrum.

Zowel koop- als huurwoningen

Wethouder Karin Dekker (GroenLinks) wil graag dat iedereen mee kan doen aan de energietransitie, ongeacht de woonsituatie en de portemonnee. “Met deze regeling richten we ons op huishoudens van zowel huurwoningen als koopwoningen. We helpen hen op weg met het nemen van de eerste stappen. Het uitbreiden van de Klimaatroute geeft de gemeente de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier en op korte termijn huishoudens in Assen te helpen met het verlagen van hun energierekening.”

In het eerste traject van 5.000 woningen zijn 2.500 huurhuizen en 2.500 koopwoningen voorzien van een advies.

Tochtstrips, ledverlichting en radiatorfolie

Het uitgebreide energieadvies gaat over mogelijke maatregelen die Assenaren kunnen nemen voor een lagere energierekening, zoals isolatie en het aanleggen van zonnepanelen. Kopers worden een jaar lang begeleid in het traject naar een energiezuinige woning.

Huurders worden benaderd na overleg met de woningcorporaties. Zij krijgen advies voor energiebesparende maatregelen die genomen kunnen worden, zoals ledverlichting, tochtstrips en radiatorfolie. Daarnaast mogen ze producten ter waarde van 55 euro aanschaffen als eerste stap om te komen tot een energiezuinigere woning.

Energiebesparende maatregelen

Wethouder Dekker merkt dat er meer aandacht is van inwoners voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen. “Dit is alleen maar urgenter geworden met de huidige energieprijzen en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Met de uitbreiding van de regeling geven we nog meer huishoudens de kans om een energieadvies te ontvangen, waarmee inwoners energie en geld kunnen besparen.”

De kosten voor de uitvoering van 2.500 extra adviezen bedragen 225.000 euro. De gemeenteraad neemt hierover in mei een besluit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.