Menu Sluiten

Assen geeft aanpak asbest daken een nieuwe impuls

Maandag ondertekende wethouder Dekker de Samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken. Samen met Minister Stientje van Veldhoven, provincies, diverse andere gemeenten, brancheverenigingen en Milieucentraal zet de Assen hiermee de schouders onder een volgende stap voor een asbestdakenvrij Nederland.

“Asbest is bij verwerking schadelijk voor de gezondheid. In Assen zijn nog ongeveer 800 asbestdaken. Het is belangrijk dat iedereen de mogelijkheid krijgt om hun asbestdak te verwijderen. Hiermee zetten we een goede stap richting een asbestvrije gemeente,” zegt wethouder Karin Dekker. Ook stelt de gemeente Assen 10.000 euro beschikbaar voor het fonds.

Asbestfonds     Om particuliere dakeigenaren te helpen bij het verwijderen van hun asbestdak, wordt een fonds opgericht waaruit leningen verstrekt kunnen worden. De Rijksoverheid stelt hiervoor 12 miljoen euro beschikbaar. Het verwijderen van een asbestdak kan zeker vanuit het financiële perspectief van de eigenaar lastig zijn. Als eigenaren hiervoor, om welke reden dan ook, geen lening bij een bank kunnen krijgen, dan biedt dit fonds uitkomst. Leningen kunnen verstrekt worden en de overheid staat garant. Op deze manier wordt vrijwel iedere dakeigenaar die zijn asbestdak wil verwijderen, in staat gesteld een lening af te sluiten. De volgende stap is dat provincies en gemeenten dit fonds verder vullen. Daarnaast is het de bedoeling dat ook voor bedrijven die eigenaar zijn van een asbestdak, veelal boeren, een fonds wordt opgericht.

Samenwerken     Naast het oprichten van het fonds wordt samen gewerkt aan meer en gerichte communicatie om dakeigenaren bewust te maken dat het beter is hun asbestdak te verwijderen. Monitoring zorgt voor een doelgroepgerichte aanpak. Ook wordt ingezet op vereenvoudigde, maar veilige uitvoering van de asbestdakensanering. Hierdoor kunnen de kosten mogelijk omlaag.

Ondertekenaars     De Samenwerkingsverklaring is, naast de gemeente Assen, vandaag ondertekend door de provincies Utrecht, Drenthe, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en de gemeenten Almere, Lelystad, Hof van Twente, Nieuwegein en Borger-Odoorn. Ook de  bouw- en asbestverwijderingsbranche Veras, VVTB, Bouwend NL, SGS Search, RPS, Expertise Centrum Asbest & Vezels, Stichting European Asbestos Forum en consumentenorganisatie Milieucentraal hebben vandaag hun handtekening gezet.

Naast deze koplopers die nu alvast met elkaar aan de slag willen, zijn andere partijen welkom om aan te sluiten, ook in de toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.