Menu Sluiten

Assen start pilot met doneerringen rondom afvalbakken

In de Asser binnenstad en bij de Baggelhuizerplas komen zogenoemde doneerringen om prullenbakken. Daar stemde de gemeenteraad van Assen gisteravond mee in na een voorstel van D66.

© The Happy Activist

Door: Floor Visser

Een doneerring is een ring om een prullenbak waar een petfles of blikje kan worden ingezet. Andere mensen kunnen deze vervolgens verzamelen en inleveren. Dit is bedoeld om zwerfafval tegen te gaan en recycling van plastic en blik te stimuleren.

In andere steden wordt deze opruimmethode al gebruikt, zoals in Eindhoven en Breda. Ook in het buitenland is de ring bekend, in landen als Duitsland en Denemarken. “Daar blijkt al dat het zwerfafval door dit initiatief vermindert”, vertelt Dorien Van de Kant van D66 Assen, de partij die de motie indiende. “Een ander voordeel is dat minder draagkrachtige mensen. deze flessen kunnen de inleveren en dan het statiegeld krijgen. Of dat kinderen de flessen kunnen pakken om zo een leuk zakcentje te verdienen”, aldus Van de Kant.

Campagne

De gemeente start eerst een pilot met prullenbakken in het centrum en rondom de Baggelhuizerplas. “Als dat succesvol is, kunnen we ook kijken naar andere plekken”, legt Kant uit. Om inwoners van Assen op de hoogte te brengen van het initiatief, wordt ook een campagne opgezet.

Sinds vorig jaar zit er statiegeld op kleine petflessen. Vanaf 31 januari 2022 geldt dit ook voor blikjes.