Menu Sluiten

Assen financieel op de goede weg

In de voortgangsrapportage wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de financiële stand van zaken. Wat zijn de afwijkingen ten opzichte van de lopende begroting.

Volgens het college ligt de uitvoering van de Programmabegroting 2021 grotendeels op koers. Ook wordt het merendeel van de afspraken uit de begroting volgens plan uitgevoerd. Het college verwacht een negatief jaarsaldo van ongeveer € 289.000. Vooral de coronacrisis is de oorzaak van dit negatieve effect. Door de coronamaatregelen waren er minder bezoekers dus minder parkeeropbrengsten. En ook de jeugdzorg vraagt nog steeds veel extra geld.

De raad stelde vast dat het een goed leesbaar stuk was met duidelijke informatie. Henk Santing (PLOP) stelde vast dat voor sommige zaken, zoals de bestrijding van de eikenprocessierups een standaardbedrag was ingevuld, maar dat blijkt nu hoger uit te vallen. Trekt het college hier lering uit? Bert Homan (VVD) wilde weten of bij het overhevelen van bedragen naar 2022 ook kan worden aangegeven of die bedragen dan wel besteed kunnen worden. Remi Moes (D66) zou graag zien dat de financiële cyclus zo werd ingericht dat de voortgangsrapportage eerder zou kunnen worden behandeld.

Wethouder Mirjam Pauwels zei dat over het tijdstraject overleg wordt gevoerd met de accountantscommissie uit de raad. Structureel te lage budgetten krijgen altijd extra aandacht. Er moet zo nauwkeurig mogelijk begroot worden. “We moeten ons niet rijk rekenen.” De bedragen die aan het eind van het jaar niet werden uitgegeven worden overgeheveld naar het volgende jaar. Daarbij wordt aangegeven waarom het bedrag voor dat dossier gehandhaafd moeten blijven en de prognose om het in het komende jaar daaraan wel te besteden.

De Voortgangsrapportage 2021 werd zonder stemming unaniem vastgesteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.