Archief Jozefkerk aangevuld met bouwdocumenten verbouwing vorige eeuw

Archieven zijn nooit helemaal compleet. Iedere aanvulling is dus welkom. Zo’n onverwachte aanvulling viel het archief van de Jozefkerk ten deel toen het volledige archief van de verbouwing tussen 1975 en 1980 werd aangeboden.

Architectenbureau Nieman en Steeneken     Het complete archief van deze verbouwing was Steef Steeneken op het spoor gekomen. Hij vond dat deze documenten in de Jozefkerk thuis hoorden. Het was namelijk zijn vader, die de toenmalige restauratie leidde. Het architectenbureau Nieman en Steeneken was destijds gevestigd hoek Collardslaan/Dr Nassaulaan.

Toen architect Steeneken zich uit het bureau terugtrok werden de activiteiten voortgezet door o.a. Tangerman en later door Gerritsma. Maar het architectenbureau bestaat inmiddels niet meer.

Drents Archief     Maar architect Steeneken had bij de overdracht aan zijn opvolgers bedongen dat de documenten die betrekking hadden op de gebouwen waaraan hij had gewerkt, zouden worden afgestaan aan het Drents Archief. Zijn bureau had namelijk een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Drenthe in de naoorlogse jaren. 

Maar andere tijden brengen andere inzichten. Dat betekende dat de documenten van de verbouwing van de Jozefkerk in de vorige eeuw uiteindelijk te jong bleken voor het Drents Archief. Steef Steeneken kreeg bericht van het archief dat de stukken opgeruimd (lees, vernietigd) zouden worden. Maar hij kreeg wel de gelegenheid om voor hem en zijn familie waardevolle stukken terug te halen. En bij die zoektocht kwam Steef Steeneken de documenten (tekeningen en verslagen van vergaderingen) van de grote restauratie van de Jozefkerk tegen. Hij had jaren tegenover deze voor Assen gezichtsbepalende kerk gewoond, “dus besloot ik die archiefdozen ook maar mee te nemen en aan mijn oude overbuurman te geven.”

Jozefkerk Archief     Zowel archivaris John Yke als kerkrentmeester Willem v.d Vrede waren zeer verheugd over de aangeboden documenten. “Daarmee is het archief Jozefkerk weer wat completer,” aldus Yke. “Door deze documenten is de geschiedenis van de Jozefkerk weer een beetje vollediger geworden,” zegt een tevreden kerkrentmeester.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.