ANWB en Politie bij start fietsverlichtingsactie

Leerlingen van het Dr. Nassaucollege uit Assen geven gezamenlijk het startsein voor de landelijke verlichtingsactie van de ANWB maandag 7 oktober om 7.30 uur. Zij worden daarbij geholpen door Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB en Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie. Dit najaar doen ruim 3000 wijkagenten uit alle regio’s mee aan de verlichtingsactie.

Het startsein vindt plaats bij het Dr. Nassaucollege, Groningerstraat 181 in Assen. Als de tekst ‘Zet je licht aan’ op het fietspad staat, doen veel meer mensen hun licht aan, weet de ANWB uit onderzoek. Het aantal fietsers dat zijn licht aanzet, stijgt dan van vier van de tien naar zes van de tien.

Foto (c) Aangeleverde foto

Dit jaar stelt de ANWB maar liefst 40.000 pakketten met sjablonen met spuitkrijt én een flyer met instructie beschikbaar. De pakketten zijn te bestellen via www.anwb.nl/fietsverlichtingsactie en alle 80 ANWB-winkels.
Ook de Nationale Politie vindt fietsverlichting een belangrijk thema en doet mee aan de actie. Zo’n 3000 wijkagenten in heel Nederland gaan aan de slag om zogenoemde tags ‘Zet je licht aan’ aan te brengen.

Ook de 900 wegenwachten van de ANWB leveren een bijdrage door op gevaarlijke plekken voor fietsers de tekst ‘Zet je licht aan’ aan te brengen. Daarnaast gaan 1000 scholen met de tags aan de slag.

Iedereen weet dat je fietslampen aan moeten, maar om diverse redenen doen we dan niet omdat:
De verlichting kapot is.
De batterijen leeg zijn.Fietsers vergeten hun verlichting mee te nemen.
Fietsers vergeten hun licht aan te doen.

Meer dan eenderde van de fietsers (36%), rijdt zonder goede fietsverlichting. In de steden heeft bijna de helft (47%) van de fietsers hun verlichting niet op orde (Bron: Rijkswaterstaat)

Tweederde van de ANWB-leden ervaart door het ontbreken van fietsverlichting wel eens onveiligheid (Bron: ANWB-onderzoek)

In oktober, november en december zijn er bij 23 verschillende ANWB-winkels in Nederland gratis fietschecks plaatsvinden. Voor de deelnemende winkels zie www.anwb.nl/fietsverlichtingsactie

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.