Alweer 10 jaar Smokey de rookmelder!

De brandweer in Drenthe komt binnen vijftien minuten bij een brand. Maar in een kwartier kan er veel gebeuren. De Asser gemeenteraad besloot daarom tien jaar geleden een voorlichtingscampagne te beginnen rond brandveiligheid.
Al snel werd deze actie overgenomen in heel Drenthe en werd het een provinciale campagne.

Foto © Aangeleverde foto

Dat moet gevierd worden!

Veiligheidsregio Drenthe is uiteraard erg trots op het 10-jarig succes van deze campagne. Daarom wordt het tienjarig bestaan van Smokey natuurlijk gevierd op 1 maart op basisschool De Vuurvogel in Assen. Er wordt door 3 brandweerjuffen/meesters les gegeven en alle kinderen in Drenthe worden via een video uitgedaagd om mee te doen aan de challenge ‘oefen je vluchtplan’ waarmee ze een Smokey knuffel kunnen winnen. Buiten de school wordt met een opblaas Smokey en meerdere brandweerauto’s de juiste sfeer gezet.

Campagne Smokey de rookmelder

Het beeldmerk van de campagne is een hond, die net als een rookmelder waakt over mensen. Zoals de rookmelder gaat piepen in geval van rook of brand, zo gaat de waakhond blaffen in geval van onraad. De insteek van de campagne was om de kennis van inwoners over brand verhogen: Hoe voorkom je brand en wat moet je doen tot de brandweer er is? Hierbij richt het zich op vijf thema’s:

1.            Verhogen van de rookmelderdichtheid in Drenthe en brandveiligheidschecks

2.            Permanente voorlichting over brandveiligheid thuis

3.            Lessen over brandveiligheid op basisscholen

4.            Voorlichting na brand

5.            Samenwerken met partners

Aan de slag…

Vanaf 2009 is er veel gedaan om uitvoering te geven aan de vijf thema’s van de Smokey campagne. De rookmelderdichtheid in Drenthe werd verhoogd door inwoners brandveiligheidschecks aan te bieden en rookmelders op te hangen. Ook krijgen leerlingen op de basisscholen (van groep 1 tot en met groep 8) in Drenthe lessen aangeboden over (Brand)veilig Leven door een brandweerdocent. En als er ergens brand geweest is met veel impact, organiseert de brandweer een bijeenkomst voor buurtbewoners. Er wordt dan verteld wat er is gebeurd, betrokkenen kunnen hun verhaal kwijt en de brandweer geeft informatie over hoe brand voorkomen kan worden. De samenwerking met partners is ook versterkt, er wordt onder andere samengewerkt met energiemaatschappijen, woningbouwverenigingen, ledenvereniging in de zorg en zorginstellingen.

Wat heeft het in 2019 gebracht?

10 jaar na de start van de voorlichtingscampagne zijn de volgende resultaten behaald:

–          Het brandveiligheidsbewustzijn van kinderen en daarmee ook de ouders en grootouders is verhoogd.

–          De rookmelderdichtheid in Drenthe is gestegen naar 76%.

–          Op ongeveer 40% van de basisscholen in Drenthe worden brandveiligheidslessen aangeboden. Het doel is om elke leerling drie brandveiligheidslessen aan te bieden gedurende de basisschooltijd.

–          Het lesprogramma is verder ontwikkeld en er is een logeer knuffel voor de jongste groepen bijgekomen.

–          Veel andere regio’s hebben het lesprogramma van Smokey op de basisschool overgenomen; bijvoorbeeld Groningen, Noord-Holland Noord, Noordoost Gelderland.

–          Er worden regelmatig lezingen/presentaties verzorgd voor diverse verenigingen en clubs.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.