Afval meer en beter scheiden, loont!

De gemeente wil de ophaalfrequentie van het huishoudelijk afval wijzigen.

Dat maakt het voor de Assenaren makkelijker om huishoudelijk afval gescheiden aan te bieden. Plastic, paper en GFT afval worden vanaf 1 mei eenmaal in de twee weken opgehaald. Het restafval één keer per maand.

Afval scheiden
“Het scheiden van afval voor huishoudens wordt makkelijker,” zegt wethouder Harmke Vlieg. “In de plastic container (oranje deksel) mogen straks ook blikjes en drankkartons worden afgevoerd.” Eén en ander zal leiden tot minder restafval en vanaf 2017 zal de afvalstoffenheffing ongeveer € 20 lager kunnen uitvallen.

weth. Harmke Vlieg   “Afval beter scheiden, loont dus,” benadrukt wethouder Harmke Vlieg. Het Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) wordt van december tot en met februari eenmaal per maand opgehaald. De rest van het jaar dus iedere veertiendagen.

Scheidingspercentage
In 2015 was het scheidingspercentage 56%. In 2020 moet dat 75% zijn. Door drankkartons en blikjes anders in te zamelen zal het scheidingspercentage toenemen. Bij pilots in Baggelhuizen en Peelo is vastgesteld dat bewoners de voorgestelde werkwijze prefereren boven afvoeren van het restafval naar een verzamelcontainer. afval-containersTijdens de pilot werden de voor 2020 gewenst scheidingspercentages al bijna gehaald.

Publiekscampagne
“Mensen hebben moeite met gedragsveranderingen. Daarom zal er een grote publiekscampagne opgezet worden om de Assenaren over de veranderingen in te lichten. Er komen ook afvalcoaches om mensen instructies te geven. Daarnaast wordt de campagne op kinderen gericht,” zegt wethouder Vlieg. Ook zullen er in de wijken voorlichtingsavonden worden gehouden.

Maatwerk voor luierafval
“Voor huishoudens die vanwege luierafval echt niet met de lage inzamelfrequentie voor restafval uit de voeten kunnen, verzorgen wij een maat oplossing,“ zegt wethouder Vlieg. Gedacht wordt aan de afvalcoaches, tijdelijk een extra container, maar ook informatie over wasbare luiers. “Dat laatste scheelt veel geld en is ook goed voor het milieu,” aldus wethouder Harmke Vlieg.

Raadsbesluit
Het voorstel staat 11 februari op de agenda van de gemeenteraad. De nieuwe inzamelfrequentie zal vanaf 1 mei 2016 geleidelijk ingevoerd worden.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.