Menu Sluiten

Actie voor levering hulpgoederen vanuit Assen loopt boven verwachting

Wanneer alles volgens plan verloopt gaat morgen (vrijdag) een tweede vrachtwagen met hulpgoederen vanuit de stichting “Assen voor Oekraïne” naar het westelijke deel van Oekraïne. Verleden week is de eerste wagen met goederen al naar het in oorlog verkerende land gegaan en de stichting dacht dat het daarbij bleef. De animo vanuit de Drentse hoofdstad om de bevolking in Oost-Europa te steunen, is evenwel zo groot, dat zelfs een tweede vrachtwagen gevuld kon worden en vandaag zal vertrekken.

 

Tweede vrachtwagen vertrekt vrijdag volgeladen naar Oekraïne.

Foto © aangeleverd door Cor Verkade

Door: Fred Lubbers

“Het is ongekend hoe de inwoners van Assen zijn begaan met het lot de bevolking in Oekraïne”, laat Cor Verkade weten. Assenaar Verkade is samen met andere bestuursleden van “Assen voor Oekraïne” belast met de coördinatie, financiering en het voorbereiden van het transport van de goederen. “De inzameling loopt boven verwachting. We hadden gehoopt op één volle vrachtwagen, maar het zijn er uiteindelijk twee geworden. Daar blijft het vooralsnog bij, want we draaien uitsluitend op vrijwilligers en die zijn niet dag en nacht beschikbaar voor ons. Wel gaan we door met het inzamelen van geld, want dat blijft doorlopend nodig”, aldus Verkade.

De hulpgoederen worden in West-Oekraïne afgeleverd, zo’n tien kilometer vanaf de Hongaarse grens. “Dat gebied is”, aldus Verkade, “nog goed te bereiken en daar is een gebouw beschikbaar waar de artikelen veilig kunnen worden opgeslagen voor verdere distributie.”

Vrijwilligers

Voor het inzamelen in Assen is namens de “Stichting Assen voor Oekraïne” een werkgroep van zes personen actief. “Daar is deze week een zevende persoon bij gekomen, iemand met ervaring in de transportwereld en daar zijn wij heel erg blij mee”, zegt Verkade. “Als chauffeur hebben we een beroepschauffeur die zelf uit Oekraïne komt en bekend is in het gebied waarnaar toegereden wordt. Daarnaast hebben zich een week geleden op zaterdag zo’n veertig mensen ingezet, maar het totale aantal vrijwilligers ligt nog hoger.”

Samenwerking en communicatie

De “Stichting Assen voor Oekraïne” bestaat al sinds 2013 en is opgezet vanuit de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en zet zich sinds de oprichting al in voor de armste bevolkingsgroepen in het land. Toen op 24 februari de eerste aanvallen vanuit Rusland op Oekraïne werden uitgevoerd, is stichtingsvoorzitter Thijs Sander, samen met de andere bestuursleden, direct in actie gekomen en heeft contact gelegd met bekenden in het belegerde land. Daarna is direct actiegevoerd om goederen die het hardst nodig zijn, in te zamelen.

Coördinator Cor Verkade laat weten dat de stichting in Assen samenwerkt met de moederorganisatie in Hattem en een zusterorganisatie in Hoogkerk. “Gezamenlijk kunnen we veel doen, maar het vergt ook een behoorlijke administratieve rompslomp voor we de goederen het land in kunnen krijgen. Van onze contactpersonen die we in Oekraïne hebben, spreekt een enkeling gelukkig ook Nederlands en wij hebben in onze organisatie ook mensen die het Oekraïens machtig zijn. Dat is maar goed ook, want er moet veel overlegd worden met de douane daar. Zo moeten we exact aangeven wat voor goederen er in een bepaalde vrachtwagen zitten en welk kenteken die vrachtwagen heeft. Daarnaast moeten er ook allerlei details doorgegeven worden voor wie de goederen bestemd zijn.”

Volgens Verkade verloopt de communicatie met Oekraïne tot op heden nog zonder al te veel problemen. “We doen alles via de telefoon, via app en mail en dat gaat nog altijd goed. Het gebied waar wij afleveren ligt gelukkig nog buiten de gevechtszones.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.