Menu Sluiten

Aandacht voor het beleid of voor het systeem?

De beste stuurlui staan aan wal

Commentaar Bernie Wiegman

In de gemeenteraad hoort het belang van Assen en de Assenaren centraal te staan. Maar afgelopen donderdag bleek dat niet het geval te zijn. Het systeem, de regels, waren belangrijker dan de Assenaren.

Spelregels     Voor een consulterende raadsvergadering zijn bepaalde spelregels afgesproken. In de eerste ronde worden politieke vragen gesteld aan het college. In de tweede ronde gaan de raadsleden met elkaar in debat. Een debat waar de wethouders niet aan deel mogen nemen. Het politieke debat met de wethouders speelt zich af in de besluitvormende vergadering. Meestal een week na de consulterende raadsvergadering.

Technische vragen     Bij het agendapunt Verduurzaming Sporthal Marsdijk werden, in de debatronde, naar mijn smaak wel erg veel zogenaamde technische vragen gesteld. Dat zijn vragen die de raadsleden c.q. fracties in de periode voor de vergaderingen in de raadszaal bij het college kunnen indienen. De voortreffelijk leidende voorzitter, Summer Koster, stond dat toe dus wie ben ik om daar commentaar op te leveren.

Informatie     Tijdens de onderlinge discussie tussen raadsleden realiseerde wethouder Karin Dekker zich dat ze bij de beantwoording in de eerste ronde niet volledig was geweest. Zij vroeg het woord. Waarop de VVD-er Bert Homan op arrogante wijze te kennen gaf dat hij van mening was dat wethouder Dekker het woord niet diende te voeren. De discussie met de wethouder zou volgens hem moet plaatsvinden in de besluitvormende vergadering over een week.

Verwarring in de raad. Het CDA vroeg een schorsing aan met als resultaat dat wethouder Karin Dekker het woord kreeg. Zij nam niet deel aan de discussie maar bracht wel informatie in over de pilot verduurzaming gemeentelijk vastgoed die gebaseerd zou worden ervaringen met het Markehuus, sporthal Peelo en sporthal Marsdijk. Naar mijn smaak nuttige informatie over de stand van zaken.

Systeemdenken     Maar er zijn blijkbaar raadsleden die het systeem belangrijker vinden dan de resultaten. Het gaat er toch omdat we in Assen goede en milieuvriendelijke sporthallen krijgen. En als de wethouder daar door het geven van informatie op een later moment in het overleg een bijdrage aan kan leveren. Dan moet dat in mijn ogen kunnen.

Jammer dat de raad zich niet als een blok tegen de arrogante opstelling van Bert Homan op stelde.

Ook de raad had blijkbaar nog niet door dat de inhoud van het onderwerp belangrijker is dan een tot in de puntjes volgen van het afgesproken systeem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.