Menu Sluiten

90 kuub houtsnippers vormt het gezicht van Kunst aan de Vaart in Assen

Wie langs de sluis van het Kanaal in Assen komt, moet even twee keer kijken. De grote bult houtsnippers die daar ligt vormt letterlijk het gezicht van kunstevenement Kunst aan de Vaart. Het kunstwerk is vandaag onthuld.

© Omroep Assen / Floor Visser

Een week geleden werd 90 kuub aan stukjes hout geleverd bij de sluis. Sindsdien is kunstenares Martina Hladikova druk bezig om haar creatie te voltooien. Hoewel het werk nog niet helemaal klaar is, kon het vandaag rekenen op enthousiaste reacties van omstanders.

Het creëren van het gelaat, dat de beeldend kunstenares doet door de snippers aan te drukken met haar handen, liep door de zomerse temperaturen vertraging op. “Door de warmte zijn de houtsnippers erg droog, wat het lastig maakt om er een vorm in te krijgen”, vertelt Hladikova. De houtsnippers zijn een overblijfsel van de bosbouw en bedoeld om te verbranden voor energieopwekking.

Een windvlaag of regenbui
Toch valt te hopen dat de hitte de komende dagen niet te veel afneemt. Want een windvlaag of regenbui kan het object wel eens fataal worden.  “Dan heb ik geen idee wat er gebeurt, want ik heb geen lijm gebruikt en het hout is niet geïmpregneerd”, vertelt de kunstenares. “Dan kan de natuur haar gang gaan.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Omroep Assen / Floor Visser

Kunst aan de Vaart
Het kunstwerk vormt de opmaat voor de 15e editie van Kunst aan de Vaart, dat plaatsvindt op 10 en 11 september. Tijdens dit evenement stellen bewoners langs de Asser waterweg hun huizen en tuinen ter beschikking voor kunst. Daar exposeren 60, voornamelijk regionale, kunstenaars hun werken.

Volgens voorzitter van de organisatie, Anneke Haar, is de manifestatie een goede manier om kunst toegankelijk te maken. “Er zijn veel mensen die van kunst houden, maar niet iedereen is in de gelegenheid om naar musea of exposities te gaan.”

De komende weken zijn er al kunstwerken te zien in en om de Vaart en langs het Kanaal, waaronder dat van Hladikova.