Menu Sluiten

5e Lezing van het Natuurwetenschappelijk Genootschap op 9 maart as

Prof. Dr. Sijbren Otto, Rijksuniversiteit Groningen

Hoe leven kan ontstaan uit levenloze materie is een van de meest intrigerende vragen in de hedendaagse wetenschap. Naar alle waarschijnlijkheid is het leven, zoals we dit nu op aarde kennen, zo’n 3.8 miljard jaar geleden spontaan ontstaan uit een soep van allerlei (an)organische verbindingen.

Hoe dit ontstaan precies verliep is nog in hoge mate onduidelijk, doordat we nog erg weinig weten over de geochemische processen die zich zo lang geleden op de aarde afspeelden. We weten nu steeds meer over hoe het leven functioneert, met name op moleculair niveau.

Foto (c) Aangeleverde foto

Alle huidig bekende levensvormen rusten op drie pijlers: replicatie, compartimentalisatie en metabolisme. Replicatie wil zeggen dat organismen zich continu reproduceren, compartimentalisatie wil zeggen dat organismen zijn omsloten of afgescheiden van hun omgeving en metabolisme is dat organismen in staat zijn materiaal en energie uit hun omgeving te gebruiken om interne processen op gang te houden.

Kunnen we in het lab nieuwe vormen van leven maken door systemen te bouwen die deze drie pijlers samenbrengen? En kunnen deze systemen verder evolueren?

Op de bijeenkomst van het Natuur Wetenschappelijk Genootschap in Assen zal de professor een overzicht geven van de uitdagingen die deze vragen met zich mee brengen en uitleggen wat de vorderingen zijn.

De lezing is op maandag 9 maart aanvang 19.45 uur in het Schakelveld.

Website: nwg-assen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.