Menu Sluiten

44.000 NAMEN – Herdenking in Assen

Assen doet op 12 juni doet Assen mee met de actie ‘44.000 namen’. We herdenken de namen van de mensen die omkwamen aan de Europese grenzen. De namen, plaats van herkomst en de plek waar ze gevonden zijn, worden op houten plankjes geschreven, die samen een nationaal herdenkingsmonument vormen.

Met deze actie worden de meer dan 44.000 doden herdacht die vielen aan de Europese grenzen sinds 1993. Hulpkreten van mensen in verdrinkingsnood worden door Europese kustwachten genegeerd. Libië wordt betaald voor pullbacks – wie ‘gered’ wordt komt in een detentiecentrum terecht en loopt het risico gemarteld of tot slaaf gemaakt te worden. Europese reddingsboten liggen aan de ketting, de bemanning wordt crimineel vervolgd. Wie via de landsgrenzen probeert de EU te bereiken, loopt ook het risico te sterven: grenspolitie schiet met scherp en gebruikt excessief geweld om mensen tegen te houden.

Foto © Aangeleverde foto

Nederland strijdt al jaren voor een nog harder, afschrikwekkender en dodelijker migratiebeleid. Met de financiering van Frontex, het regelen van de Turkije deal en steun aan de Libië deal, maar ook door te weigeren om mensen uit kampen en boten over te nemen. Medeplichtigheid aan onmenselijke leefomstandigheden in kampen, geweld door grenspolitie, marteling en slavernij in detentiecentra neemt onze overheid daarbij voor lief. Maar wij niet.

Zaterdag 12 juni is er op de Brink in Assen, voor het Open Huis van de kerken, vanaf 14.00 uur gelegenheid om een gedenkteken te beschrijven. In diverse kerken in Assen wordt op zondag aandacht aan de actie besteed

Stadspredikant Bert Altena legt uit waarom deze actie wordt georganiseerd:
“Eerder dit jaar deden we mee aan de actie Lopend Vuur, met een stiltewake, om aandacht te vragen voor het lot van de vluchtelingen. We willen ons niet stilzwijgend neerleggen bij dit grote onrecht, dat onder onze ogen in ons eigen continent plaatsvindt. Er moet echt werk gemaakt worden van een humaan en rechtvaardig asielbeleid, zonder onnodige dodelijke slachtoffers”.

De actie wordt georganiseerd door MiGreat. Overal in het land organiseren betrokken burgers herdenkingen en worden er gedenktekens gemaakt, die op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, op strand Scheveningen zullen verrijzen als een pop-up monument. Roos (MiGreat) is een van de initiatiefnemers en legt uit waarom:
“Het is onverteerbaar dat er steeds weer mensen om het leven komen als zij Europa proberen te bereiken. Het harde anti-migratiebeleid, dat ook door Nederlandse partijen als de VVD en CDA voorgestaan wordt, leidt aantoonbaar tot meer doden en heeft de Europese grens tot de dodelijkste ter wereld gemaakt. Mensen in levensnood moeten gered worden. Degenen die overleden, mogen niet vergeten worden.”

U bent van harte uitgenodigd om op 12 juni aanwezig te zijn bij de actie.