Menu Sluiten

4 februari Wereldkankerdag: in Drenthe kregen 4.000 mensen in 2019 de diagnose kanker

In Drenthe hebben 4.000 mensen in 2019 kanker gekregen. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De meest voorkomende kankersoorten in Drenthe waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker.

Foto (c) Aangeleverde foto

Landelijke cijfers
118.000 Nederlanders hebben in 2019 de diagnose kanker kregen, dat is 2.000 meer dan het jaar daarvoor. Deze stijging komt onder andere door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben. De ziekte is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Door verbeterde diagnostiek en behandelingen overleeft inmiddels 65% van de mensen kanker.

Lokale samenwerking
Op Wereldkankerdag staan mensen wereldwijd stil bij de impact van kanker met het thema ‘Kanker zet je wereld op z’n kop’. Meer dan 220 organisaties, zoals inloophuizen, fysiotherapeuten, psychologen en ziekenhuizen, bundelen de krachten. Zij organiseren samen lokale en regionale activiteiten voor mensen die op welke manier dan ook met kanker zijn geconfronteerd. De samenwerking zorgt ervoor dat de patiënt sneller de weg vindt naar de juiste zorg op het juiste moment. Zie hier de activiteiten in de provincie Drenthe.

KWF Kankerbestrijding financiert steeds meer lokale projecten. Zoals hand- en voetmassages voor patiënten en 2 hoog-laagbedden in een zorghuis. Deze lokale projecten zorgen ervoor dat kankerpatiënten en hun naasten meer steun ervaren tijdens en na de behandeling. Lokale projecten waar financiering voor wordt gezocht, kunnen tot 28 februari worden ingediend bij KWF.

Nieuwe ambassadeurs
Op Wereldkankerdag worden 3 nieuwe Vrienden van KWF bekend gemaakt; Marlijn Weerdenburg (presentatrice/zangeres), Sander Schimmelpenninck (hoofdredacteur Quote) en Dennis Warmerdam (tophockeyer). Bij alle drie heeft kanker hun wereld ook op z’n kop gezet. Marlijn Weerdenburg schreef haar nieuwe liedje ‘Moed’ speciaal voor haar vader die in 2018 kanker kreeg. Sander Schimmelpenninck heeft op de werkvloer en in zijn familie te maken met kanker. Tophockeyer Dennis Warmerdam is zelf ziek geweest en zet zich in voor sportieve evenementen van KWF.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.