Menu Sluiten

31-01 DeFKa’s Dichters avond – STRAX

De Week van de Poëzie begint in Assen op vrijdagavond 31 januari om 19.00 uur in Boekhandel Van der Velde met DeFKa’s Dichters avond STRAX. Er zijn dichters aanwezig die voordragen uit eigen werk, de medewerkers van DeFKa Research presenteren de avond en er is live muziek verzorgd door  Erwin Reinders en Sjoerd Brouwer.

(Dichtersavond // Voordrachten // Opening Week van de Poëzie // Live muziek // Boekverkoop // datum : 31-01-20 // Locatie : Van der Velde Boeken Assen // Tijdstip : 19.00 uur t/m 21.00 uur // Entree: gratis)

Foto Justin Westera (c) Ebel Zandstra

De Poëzieweek 2020 vindt plaats van 30 januari t/m 5 februari. De Poëzieweek staat aan het begin van het tweede decennium van deze eeuw in het teken van de nieuwe generatie dichters. In elke generatie staan dichters op die een stem geven aan wat nieuw is en onbekend en kleur en klank geven aan de tijd van nu. Ook vandaag spreken dichters luid en duidelijk, met nieuwe woorden en nieuwe vormen. Hun gedichten begeleiden je bij elke stap in de richting van de toekomst. De toekomst is nu!

Tijdens de Poëzieweek krijgt u bij aankoop van €12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk, getiteld Nu, cadeau. Met deze bloemlezing maakt u kennis met het beste van tien jonge Vlaamse en Nederlandse dichters.

Voordrachten van Martje Wijers, Justin Westera en Bert Struyvé

We beginnen om 19.00 uur en gaan door, met een kleine pauze, tot 21.00 Er is koffie, thee, frisdrank aanwezig en de toegang is gratis.

Martje Wijers (1986) schrijft gedichten, treedt op en slamt.

Ze won o.a. de jaarfinales van de poëzieslag in Festina Lente en U-slam in 2016, Bellum Poetica in 2017 en 2018 en stond in de finale van het NK poetry slam in 2017 en 2018. Jurylid Fresku zei vorig jaar dat hij haar stem graag wilde opnemen op een cassettebandje om thuis te kunnen beluisteren. Daar is tot op heden nog niks van terecht gekomen. Martje woont in Amsterdam, waar ze werkt als docente Zweeds en Nederlands aan anderstaligen. Binnenkort promoveert ze op een proefschrift in de taalwetenschap aan de Universiteit van Gent.

Justin Westera is de nieuwe Stadsdichter van Meppel.

Naast zijn functie als Stadsdichter van Meppel is Westra ook werkzaam als taalcoach. “Het onderwijs heeft altijd behoefte aan bevlogen leraren.” zei iemand tegen mij op het Leer & Werkcentrum van de gemeente Meppel waar ik op dit moment met enorm veel plezier als vrijwilliger Nederlandse taalles geef aan mensen die hun inburgeringscursus moeten halen. Ik weet dat ik die bevlogen leraar zou kunnen zijn waar leerlingen hun verdere leven met weemoed en een glimlach aan terugdenken.

Bert Struyvé (1952)

Struyvé studeerde sociale geografie en Nederlands en gaf in zijn werkzaam leven les in communicatie- en organisatievakken in het middelbaar beroepsonderwijs. Publicaties in literaire tijdschriften zoals Extaze, Op Ruwe Planken, Gierik & NVT. Digitaal in Meander, Het Gezeefde Gedicht, De Schaal van Dighter, De Vallei. In 2015 in de HGG-bloemlezing en geselecteerd voor ‘Poëzie op straat’ in Gent 2017. In december 2018 een van de genomineerden voor de Vlaamse Zeef-poëzieprijs / bundeluitgave 2019. Straks in 2019 opnieuw in Extaze en Gpunt.

“Voor mij is het schrijven van gedichten een puur ambachtelijke bedrijvigheid. De realiteit, die je dagelijks om je heen ziet, hoort of ergens leest, verschaft voldoende stof tot inspiratie. Poëzie kan in mijn ogen niet de illusie bieden iets op te lossen, maar vormt een fraai podium om de beklemming talig vast te nagelen. Betekenispoëzie kan in die zin bevrijdend werken.”

Live muziek

Muziek zal worden verzorgd door Erwin Reinders op gitaar en Sjoerd Brouwer op saxofoon.

U bent van harte welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.