Menu Sluiten

123-jarig bestaan Warenhuis Vanderveen Assen

Eind 19e eeuw sloeg het noodlot toe bij de zeemansfamilie Oldenburger uit Nieuwe Pekela. Vader Jan Alberts Oldenburger, kapitein op het kofschip ‘De Harmonie’, verging op de Oostzee met man en muis. Weduwe Doetje stond voor de zware taak haar gezin met zeven kinderen uit eigen inkomsten groot te brengen. Haar tweede dochter, Antje, toog naar Assen, trouwde met Bareld van der Veen en startte op 1 mei 1897 een manufacturenwinkel aan de Varkensmarkt. Haar grote droom was om haar winkel uit te bouwen tot een aansprekend warenhuis, zo een als ze al passagierend tijdens reizen met haar vader had gezien in steden als Riga, Sint Petersburg en Liverpool.

Warenhuis Vanderveen Assen Foto (c) Aangeleverde foto

Een Canadese militair uit het geallieerde leger inspireerde de familie in 1945 tot het uitbouwen naar een ‘huge department store’, één in de traditie van de fameuze Parijse warenhuizen, maar georganiseerd volgens de Amerikaanse ‘joint venture’. Na aanvankelijke emigratieplannen, waarbij de namen van zaak en familie alvast werden ‘veramerikaniseerd’ van Van der Veen naar Vanderveen, werd besloten de winkel in Assen fors uit te breiden. Stukje bij beetje bouwden de volgende generaties aan Antjes droom, leidend tot een modern shop-in-shop totaalwarenhuis met zestig afdelingen, één van de grootste en meest innovatieve warenhuizen van Nederland.

Op 1 mei 2020 bestaat Warenhuis Vanderveen dus 123 jaar. En wie jarig is, trakteert. Daarom ontvangen klanten die op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei langskomen, een presentje.