Menu Sluiten

Mag het licht uit? ‘Nu even niet, want er is storing in regio Assen’

Al dagenlang branden alle straatlantaarns in Assen en omliggende regio. Het is het hele weekend al het gesprek van de dag op social media. Er wordt vooral kritiek geleverd op de gemeente Assen, of ze zelf niet beter kunnen besparen met de huidige hoge energieprijzen. Maar het blijkt een storing bij Enexis.
© RTV Drenthe / Margriet Benak

Al vanaf vrijdag brandt de openbare verlichting dag en nacht in heel Assen, en in delen van de gemeentes Aa en Hunze en Tynaarlo, schrijft RTV Drenthe. Zo komen er ook meldingen uit Rolde, Zeegse en Vries. Burgers die het euvel afgelopen dagen meldden bij hun gemeente kregen vervolgens geen enkele reactie. Aanvankelijk meldde dit weekend Enexis op twitter nog dat mensen vooral navraag moesten doen bij de gemeente.

Kapotte zender

Maar vanmorgen wordt duidelijk dat de fout toch echt bij netbeheerder Enexis ligt. Er is sprake van een storing in de aansturing van de openbare verlichting. Volgens woordvoerder Bob Winckels van Enexis gaat het om een zogeheten kappote Toon Frequent-zender (TF-zender) in Marsdijk.
“Die is afgelopen vrijdagmiddag defect gegaan. De TF-zender stuurt normaal de openbare verlichting in een bepaald gebied aan. Om te voorkomen dat hele gebieden in het donker zitten, hebben we in verband met de veiligheid gekozen om de lampen te laten branden. Vanochtend hebben we overleg om te kijken hoe we dit zo spoedig mogelijk weer kunnen herstellen”, aldus Winckels.

Mogelijk tot woensdag

De gemeente Assen meldt dat het nog wel tot woensdag kan duren voordat de storing is verholpen. Assen kreeg overigens vrijdagmiddag al bericht van Enexis dat er een storing was in de straatverlichting, zo meldt een gemeentewoordvoerder. “Maar helaas is dat verder niet gecommuniceerd, waardoor afgelopen weekend kennelijk iedereen in de ban was van de brandende straatverlichting.”
Ook bij de gemeente Aa en Hunze kwamen veel reacties binnen over de brandende straatlantaarns. Vanmorgen heeft ook die gemeente via Twitter laten weten dat er iets mis is met de openbare verlichting. Beide gemeentes verwijzen daarbij naar Enexis.
Volgens Enexis duurt het even voordat de kapotte TF-zender vervangen kan worden. In de tussentijd gaat de netbeheerder alle schakelstations in het gebied, waar de openbare verlichting op aangesloten is, bij langs om die te voorzien van handmatige schakeling. Dat gaat om tientallen stations, zo laat de woordvoerder weten.

‘Geen enorme bedragen’

De kritiek van burgers, dat dit met de fors gestegen energieprijzen tot een fikse stroomrekening zal leiden voor gemeentes, wat vervolgens bij de belastingbetalers op het bordje komt, daar maakt de Enexis-woordvoerder korte metten mee. “Ik kan ze meteen uit de droom helpen, dit gaat echt niet om grote bedragen”, zo besluit hij.