Menu Sluiten

Assen verhuist foto-expositie na klachten naar de Brink

Foto’s van naakte en zoenende mannen op het Koopmansplein in Assen vielen niet goed bij meerdere Assenaren, zo werd vorige week duidelijk. Het gaat om de Pride Photo-expositie Celebrating the Unseen. Na klachten heeft de gemeente Assen in overleg met het bestuur van de Pride Photo Exhibition besloten om de expositie te verplaatsen naar de Brink.
© Omroep Assen/Gerrit Mennink

Over de expositie kwamen klachten bij de gemeente binnen. Bezoekers van de tentoonstelling vinden een paar foto’s niet geschikt voor kinderen. Enkele ouders besloten daarop om de foto’s van de expositie af te plakken.

‘Van groot belang’
De gemeente stelt dat de Brink een betere locatie is, omdat je daar bewust naar toegaat om de tentoonstelling te bekijken. Wethouder Broekema vindt de expositie van groot belang voor Assen, omdat die uitstraalt dat iedereen welkom is, ongeacht culturele achtergrond, seksuele voorkeur, geslacht, leeftijd of beperkingen. Tegelijk neemt hij de klachten zeer serieus en denkt hij met de Brink een geschiktere locatie te hebben gevonden.

Directeur Hein-Jan Keijzer van Pride Photo begrijpt de keuze. “Het is niet ons doel om te provoceren of aanstoot te geven, dus daarom zijn we samen met de gemeente gaan kijken hoe het anders kan”, aldus Keijzer. “We willen mensen niet boos maken met de expositie. Dan schiet het zijn doel voor bij.” De directeur is van mening dat de fotoserie ook goed tot zijn recht komt op de nieuwe locatie.

Ook Jaap de Jonge, voorzitter van de stichting Asser Regenboog Alliantie (ARA), begrijpt de reactie van de gemeente. “Wij willen de zichtbaarheid van deze groepen vergroten. Natuurlijk is de manier waarop discutabel.” Toch betreurt hij de ophef. “Ik denk niet dat een kind direct een link legt tussen naaktheid en seks. Het zijn de ouders die er problemen mee hebben.”

© Eigen foto

Een van de afgeplakte foto’s, gemaakt door fotograaf Robert Coombs, toont de seksuele beleving van een gehandicapte homoseksuele man. “Ik begrijp dat deze foto’s wat vreemd zijn voor sommige mensen. Het gaat ook over de ongeziene wereld”, geeft Keijzer toe. “Tegelijkertijd krijgen we veel positieve reacties van mensen die blij zijn dat wij dit thema agenderen.”

‘Ik had Assen anders ingeschat’
De Jonge vindt het jammer dat in Assen ophef is ontstaan over deze specifieke foto’s. “Dit is de achtste plek waar de expositie staat. In die andere steden was geen ophef over dit paneel. Ik had Assen toch anders ingeschat wat dat betreft.” In Almere en Vlissingen werd een foto van een naakte transman besmeurd met verf.

Of de Brink een geschiktere plek is, is volgens hem nog maar de vraag. “Nu staan de foto’s vlak voor de ingang van het Drents museum, waar de hele dag schoolklassen langslopen.”