De brandweer heeft op het militair oefenterrein bij de Baggelhuizerplas in Assen een in brand gevlogen dixi moeten blussen.
© Fotojournalist Dekker
De brandweer kon niet voorkomen dat de dixi volledig in vlammen opging. Twee andere dixi’s op het terrein bleven zonder schade. Er wordt er van uitgegaan dat het brandstichting is.
De politie heeft vrijdagmiddag in de buurt van De Nieuwe Kolk met getrokken wapens vijf mensen aangehouden. Het vijftal leek vanuit een auto met een vuurwapen te zwaaien.
© Romeo Hospes
De politie reed met meerdere voertuigen naar de omgeving van De Nieuwe Kolk aan de Weiersstraat waar de agenten met getrokken wapens uit stapten. Het vijftal is door de politie aangehouden.
Een vuurwapen werd er uiteindelijk niet gevonden. “Wel een ketting”, zegt de woordvoerder. Het lijkt erop dat dit voorwerp is aangezien voor een vuurwapen.
Het idee voor een openluchtzwembad blijft toch in het gemeentehuis van Assen ronddwalen. Gisteravond mochten de verschillende partijen in de raad zeggen wat ze van het haalbaarheidsonderzoek vinden. En of er op basis van dit onderzoek aanleiding is voor een vervolgonderzoek. En die aanleiding is er volgens de raad.
Het kleine buitenbad van De Bonte Wever is nu het enige openluchtbad in de provinciehoofdstad
Foto © RTV Drenthe/Fred van Os
Begin dit jaar werd het haalbaarheidsonderzoek gepubliceerd. Het bureau Tien Organisatieadvies keek in opdracht van de gemeente naar de haalbaarheid van een openluchtzwembad in de provinciehoofdstad. Er zijn drie scenario’s uitgewerkt in het onderzoek. Van een basiszwembad, kosten 5,5 miljoen, tot een luxe variant die 17 miljoen moet gaan kosten. Met daartussen een uitgebreid zwembad van 9,3 miljoen euro.
‘Geen inhoudelijke discussie’
Volgens voorzitter Tjerk Medemblik moest het tijdens de vergadering geen inhoudelijke discussie worden. Maar het moest gaan over of er meer kennis en kunde nodig was om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor een buitenbad in de provinciehoofdstad.
Alle fracties hadden wel ideeën over een vervolgonderzoek. Zo wilde de PvdA een stapje terug, zei raadslid Willard Bouwmeester. “We moeten eerst de juiste vragen stellen, waarom een zwembad? Welke maatschappelijke problemen zijn er? Dus niet het onderzoek dat er nu al ligt, maar meer een doelgroeponderzoek.”
De wens van een doelgroeponderzoek sprak de fractie van de ChristenUnie ook al uit. De partij liep daarnaast ook niet heel erg warm voor het onderzoek dat nu op tafel lag.
De drie varianten op een rijtje
Basisvariant:
Een 25 meter-wedstrijdbad met een één meter duikplank, klein doelgroepenbad, peuterbassin, kiosk en ligweide. Kosten zijn 5,5 miljoen, verwachte bezoekers is 40.000 en 5,5 ton aan jaarlijks exploitatietekort.
Uitgebreide variant:
Gaat om een grotere uitvoering van de sobere variant, plus een recreatiebad, waterglijbaan, speeltuin, kleuterbassin en beachvolleybalveld. Kosten zijn 9,3 miljoen, Gemiddeld 65.000 bezoekers en het tekort jaarlijks is 8 ton.
Luxe variant:
Basis is de gemiddelde uitvoering, maar dan weer iets grootschaliger, met extra waterglijbaan, een duiktoren, voetbalveld, tafeltennistafels en een minigolfbaan. Kosten zijn 17 miljoen euro, goed voor gemiddeld 100.000 bezoekers en jaarlijks aan kosten 1,3 miljoen.
Baggelhuizerplas uitbreiden?
De fractie van de VVD wil, naast de drie opties die in het haalbaarheidsonderzoek staan, dat er ook onderzoek wordt gedaan naar een vierde optie: het uitbreiden van de Baggelhuizerplas. “Wij willen ons richten op de ongepolijste parel: de Baggelhuizerplas. Dat is een gebied waar men zich nu al kan vermaken. Waarom niet onderzoeken of dat uitgebreid kan worden?”, stelde raadslid Bart Schaaphok.
De partij denkt daarbij aan de komst van een glijbaan, uitbreiding van de speeltuin en zuiveren van het water in de plas.
Onder andere de PvdA en GroenLinks zagen het positieve wel in van deze variant. Zij vinden dan ook dat deze optie uitgezocht moet worden in een vervolgonderzoek.
D66 is tegen
Een partij in de Asser raad is zeker tegen een openluchtzwembad in de stad. Dat is D66. “Een vervolgonderzoek op het zwembad heeft niet onze voorkeur. Want wat is de nut en noodzaak hiervan. Er zijn veel onzekere bijkomende kosten en wat vindt De Bonte Wever hier eigenlijk van?”, stelde raadslid Dorien van de Kant.
Wel gaf de partij aan niet voor een vervolgonderzoek te gaan liggen.
Positieve geluiden
Toch kwamen er uit een paar hoeken van de raadszaal ook positieve geluiden. Zo waren de fracties van Assen Centraal en Stadspartij PLOP blij met de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek. “De cijfers die genoemd zijn, zijn realistisch te noemen. Dat is alleen maar goed. Wat ons betreft kan het college aan de gang met het vervolgonderzoek”, zegt fractievoorzitter Henk Santing van PLOP.
Deze partij sprak dan ook duidelijk een voorkeur uit. Zij willen gaan voor de uitgebreide variant. ‘Want’, stelt de partij. “PLOP hecht waarde aan vertier, dus gaan we voor deze variant met de locatie Stadsbroek.”
Ook de fractie van Assen Centraal sprak haar voorkeur uit voor de locatie Stadsbroek. “Wij willen graag laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn op deze locatie. Waarbij dan gekeken wordt welke losse opties uit de luxe variant mogelijk zijn, om zoveel mogelijk aan het vermaak-aspect tegemoet te komen. Zonder dat de kosten enorm oplopen”, zegt Jan Talens van de partij.
De partij vindt namelijk het verschil tussen de uitgebreide en luxe variant ‘heel groot’. “De stap van uitgebreid naar luxe brengt met zich mee dat voor bijna alle aspecten de verdubbelraar erover heen komt. Die stap is voor ons te groot. Daar zit nog heel veel tussen in en wij gaan graag samen op zoek naar de beste keuze.”
‘Breed gedragen onderzoek’
Aan het einde van een lange avond maakte de voorzitter de balans op. “Samenvattend komt er een vervolgonderzoek dat breed wordt gedragen. Aspecten die meegenomen worden zijn onder andere locatie-onderzoek met de variant van de Baggelhuizerplas, maar ook de prijs en kosten voor de lange termijn, participatie van inwoners en inzet van vrijwilligers.”
Verantwoordelijk wethouder Martin Rasker (VVD) maakte het nog even duidelijk. “De uitkomst is helder. Er komt een vervolgonderzoek. Wij als college gaan dat nu vertalen naar een concreet raadsvoorstel en dat komt jullie kant op.” Wanneer dat precies is, dat is nog niet duidelijk.
Jarenlang agendapunt
Een openluchtzwembad is al langer een wens van de gemeente. In 2008 is al onderzoek verricht naar de haalbaarheid van een openluchtbad in Assen. In 2009 en 2010 is hieraan een vervolg gegeven, staat in het rapport. “De onderzoeken hebben niet geleid tot realisatie van een openluchtbad, maar de behoefte hieraan wordt nog wel gevoeld.”
In 2021 kwam Stadspartij Plop met een motie om het onderzoek nieuw leven in te blazen. Daarvoor kregen zij voldoende steun van andere partijen. En dat onderzoek dat loopt nu. Maar of dat openluchtzwembad in Assen er nu echt komt? Daar zullen de inwoners van de provinciehoofdstad nog wel even op moeten wachten.
De gemeenteraad van Assen heeft unaniem besloten dat 180 Molukse KNIL-graven in de provinciehoofdstad een bijzondere status krijgen. Dat houdt in dat nabestaanden voor onbepaalde tijd geen grafrechten meer hoeven te betalen. Eerst zou dat voor dertig jaar zijn, maar het raadsvoorstel heeft daar dus verandering in gebracht.
De publieke tribune zat vol met belangstellenden tijdens de raadsvergadering in Assen
Foto © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Al sinds 2020 zijn de betrokken gemeenten in gesprek met een lokale Molukse werkgroep over de KNIL-graven op de begraafplaatsen in Assen en Midden-Drenthe. In Midden-Drenthe staat het voorstel in april op de agenda.
Omdat de gemeente Assen al sinds 2020 in gesprek is, is besloten dat met terugwerkende kracht de bijzondere status vanaf 1 januari 2020 ingaat. Mensen die na 1 januari 2020 aan de grafrechten hebben voldaan, krijgen dat bedrag terug. In totaal gaat het om 55.000 euro.
‘Erkenning, respect en rust’
Bij de raadsvergadering van vanavond zat de tribune vol met belangstellenden voor het agendapunt. ‘Erkenning, respect en rust, daar gaat het volgens mij om”, begon voorzitter Tjerk Medenblik. Burgemeester Marco Out – portefeuillehouder van dit onderwerp – schoof voor de gelegenheid even een plaatsje op.
De werkgroep waarmee de gemeente al sinds 2020 praat, mocht het woord doen voor de raad. “Het is een bijzonder en historisch moment voor de gemeenschap in Assen en Bovensmilde. Na 72 jaar krijgen onze KNIL-vaders en echtgenotes erkenning en waardering die ze verdienen voor de graven op begraafplaats Boskamp”, vertelde een geëmotioneerde meneer Souisa.
“Er zijn nog drie vrouwen over van de eerste generatie en die zullen dit nog meemaken: dat er erkenning komt.” Souisa sloot zijn speech af met het vertrouwen naar de raad uit te spreken. “We hebben hoop dat de raad met dit voorstel instemt. Wij spreken onze dank uit voor dit bijzondere gebaar.”
Eensgezinde raad
De voltallig raad was deze avond eensgezind, daarom nam ook één raadslid het woord: Henk Santing van stadspartij PLOP. “Wij snappen dat deze mensen erkenning willen voor het leed wat hen is aangedaan. Deze status houdt in dat de graven niet worden geruimd en de rechten niet betaald worden. Erkenning en eeuwige rust, dat is wat ze verdienen.”
Wel stelde Santing zichzelf de vraag of dit raadsvoorstel voldoende antwoord gaf op de oproep van de werkgroep. Het originele raadsvoorstel was namelijk dat de grafrechten voor dertig jaar niet overgemaakt hoefden te worden, om daarna in gesprek te gaan over verlenging.
‘Voorstel zonder einddatum’
Maar de raad was het niet eens met het voorstel. “Over dertig jaar staan we een stuk verder van het verleden af. Velen die dan om erkenning van een graf moeten vragen, zijn er niet meer. Die waardige erkenning kunnen wij alleen nu in deze tijd nog geven, want deze kwestie vraagt eeuwige rust. Daarom zouden wij die dertig jaar graag omzetten in een voorstel zonder einddatum.”
Santing sloot zijn bijdrage af met een verzoek aan de gemeente Midden-Drenthe: “Wij hopen dat Midden-Drenthe deze stappen ook volgt.”
‘Bijzonder moment’
Ook Out vond het een bijzonder moment. “Een raad die uit één mond spreekt en duidelijk een verzoek neerlegt. Maar het was natuurlijk mooier geweest als het landelijk in een keer geregeld kon worden. Wel is het mooi om te zien dat de raad unaniem en volledig achter het voorstel staat.”
“Landelijk lukt het ons niet om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. U lukt het wel de erkenning en aandacht te geven”, reageerde meneer Matahelumual, woordvoerder van de werkgroep, geëmotioneerd. “We zijn alleen maar dankbaar dat wij nu de emotionele erkenning krijgen die onze ouders hebben gevraagd.”
Besluit Hoogeveen
Hoogeveen besloot eerder deze week dat de graven van 35 eerste generatie KNIL-militairen een bijzondere status krijgen. In die gemeente hoeven de komende dertig jaar geen grafrechten te worden overgemaakt, voor zowel de soldaten als hun partners.
Assen stelt verder een bedrag van 50.000 euro beschikbaar om de oprichting van een Molukse stichting te faciliteren. Het geld gaat gebruikt worden om op begraafplaatsen aandacht te schenken aan het verhaal van de Molukkers in Nederland.
4.500 KNIL-militairen
In 1951 kwamen bijna 4.5000 Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland. Dat deden zij niet vrijwillig, het ging namelijk op dienstbevel. De Molukse soldaten hadden gevochten in het Koninklijk Nederlands-Indisch leger. Vanwege hun loyaliteit aan Nederland konden ze na de Indonesische onafhankelijkheid niet langer blijven.
Ze kwamen naar Nederland, maar de integratie verliep moeizaam. Het zou namelijk gaan om een tijdelijk verblijf. Bij veel gezinnen stonden de koffers voor de terugreis naar de Molukken ingepakt. De Nederlandse regering had de militairen en hun families beloofd dat ze ooit terug konden keren naar een eigen Molukse staat, maar dat gebeurde niet. De Molukkers vinden dat er meer erkenning en respect moet zijn voor dit verleden.
Landelijke oplossing
Eerder deze week kwam er uit een ander deel van de gemeenschap een brief naar de gemeenteraad. “Vluchtig bekeken komt het voorstel inlevend en sympathiek over. We twijfelen niet aan de goede intenties waarmee het raadsvoorstel door de beide gemeentebesturen is opgesteld. Na het voorstel aandachtig te hebben gelezen willen we echter onze kanttekeningen plaatsen, die u hier in deze brief aantreft.”
De briefschrijvers vinden dat de oplossing niet bij de lokale politiek ligt, maar landelijk opgelost moet worden. “Aan de komst van de KNIL-militairen naar Nederland in 1951 ligt een politiek besluit ten grondslag van de Nederlandse regering. Wij vinden dan ook dat het gesprek over het treffen van een voorziening van het betalen van de grafrechten van deze oud-militairen en hun partners niet bij de lokale besturen thuishoort, maar door de Nederlandse Staat landelijk, integraal en eenduidig moet worden afgehandeld.”
Zij vinden als dat het geval is, pas dan de Nederlandse Staat het leed van de Molukse gemeenschap erkent. En daarna ook recht kan worden gedaan aan wat de eerste generatie is toegebracht.
‘Ene gemeente wel, andere niet’
De oplossing is volgens de briefschrijvers dat de gemeenten samen optrekken en het Rijk dringend verzoeken de grafrechten landelijk en eenduidig op te lossen. “Ondanks dat het kabinet heeft aangegeven dat grafrechten van de KNIL-graven en hun partners een aangelegenheid is van de begraafplaatsen zelf.” Daarnaast schrijven ze: “Omdat dit onderwerp nu bij de gemeentebesturen ligt, ontstaat een palet aan regelingen en oplossingen. Want straks krijgt de ene gemeente wel iets, wat in de andere gemeente niet betaald wordt.”
Een van de briefschrijvers laat aan RTV Drenthe weten dat ze blij zijn met de uitkomst van de raadsvergadering. “We waren er niet helemaal vanuit gegaan dat ze overstag zouden gaan en de grafrechten voor onbepaalde tijd zouden opschorten. Dat dat nu de uitkomst is, daar zijn we ontzettend blij mee.”
De dochter van Fred Sprenger kwam veertien jaar geleden om het leven toen ze op de fiets werd aangereden door een auto. Met een telefoon in haar hand. Sprenger probeert met zijn verhaal anderen bewust te maken van de gevaren van afleiding in het verkeer.
© Omroep Assen / Floor visser
Daimy was 14 jaar en werkte bij een sauna in Tynaarlo. Aan het einde van de werkdag stapte ze op haar fiets naar huis. Net op het moment dat ze wegreed van de parkeerplaats, belde haar vriendin. Daimy pakte haar mobiel en daarna was het stil. De auto die van links kwam zag ze niet aankomen.
Fred werkte thuis en zat boven toen hij het nieuws te horen kreeg. “Mijn vrouw riep van beneden dat de politie aan de deur stond. Die agenten vertelden dat onze dochter Daimy was aangereden door een auto. Ze zeiden er gelijk bij dat het er niet goed uitzag. Dan voel je de wereld onder je wegzakken.”
© Eigen foto
Ouder dan eerdere vergelijkbare ring
Meer onderzoek
Benieuwd hoe de ring eruitziet? Bekijk hier een video.
Dit is een artikel van RTV Drenthe.
Verkiezingen de druppel
Kennis en kunde van de leden meer gebruiken
Op de kruising A.H.G. Fokkerstraat met de Van Vlissingenstraat is woensdagmiddag een auto in botsing gekomen met een vrachtwagen.
© Fotojournalist Dekker
Vanwege het ongeval was de weg tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Niemand raakte bij het ongeval gewond. De politie doet onderzoek hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.
Tip de redactie