Defensie oefent met Apache helikopters tussen Assen en Hoogeveen
augustus 2, 2021

Defensie oefent vanaf maandag tot en met vrijdag overdag met Apache gevechtshelikopters tussen Assen en Hoogeveen. Daarbij wordt drie keer per dag op lage hoogte in het militair laagvlieggebied gevlogen. Per keer zal er een uur lang worden gevlogen.

Foto © Pixabay

Door: Romy Posthumus

Dat schrijft de gemeente Midden-Drenthe op Facebook. De training is gebaseerd op vliegen onder verhoogde dreiging. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven.

Automobilist rijdt door na aanrijding met fietser in Assen
augustus 2, 2021

Op de Narcisstraat in Assen raakte maandagochtend een fietser gewond na een aanrijding met een auto. De automobilist is doorgereden.

Foto © Google Maps

Door: Romy Posthumus

Het slachtoffer werd door omstanders in een woning opgevangen en is daarna met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie is op zoek naar de automobilist die doorreed na het ongeval. Hij of zij zou in een grijze auto rijden.

Geen Olympische finale voor hordenloper Nick Smidt uit Assen
augustus 2, 2021

Het is hordenloper Nick Smidt niet gelukt om de finale te bereiken van de 400 meter horden. De 24-jarige atleet uit Assen kwam in de halve finale als zevende over de finish.

Foto © Pixabay

Door: Romy Posthumus

“Ik ging zo hard weg en ging zo goed op de eerste 200 meter, maar ik liep op het laatste stuk helemaal vol. Ik vind dat ik heel slecht heb gelopen en het voelt alsof ik mezelf tekort heb gedaan en mijn familie heb teleurgesteld’’, zei Smidt met een brok in zijn keel en de tranen in zijn ogen.

Smidt was er namelijk zeker van dat hij de finale kon halen, al wist hij dat hij dan een seconde van zijn persoonlijk record moest afhalen. “Ik was er mentaal klaar voor. Ik had mezelf de hele dag lopen oppeppen. Zo van: al breek je een been of een schouder, dat maakt niks uit, je gaat gewoon zo hard mogelijk. De benen heb je. Ik voelde de adrenaline en de energie, alsof het me gegeven was.’’

Beste seizoenstijd

Maar Smidt had die benodigde wonderbenen niet. Hij kwam in zijn heat van de halve finales nog goed uit de bocht naar het laatste rechte stuk, maar in de laatste meters was hij het ritme volledig kwijt en stortte in. Als zevende kwam hij over de finish in 49,35, wel zijn beste seizoenstijd, maar geen persoonlijk record.

Smidt: “Het was alsof de aarde onder me wegzakte. Ik voel me zo stom, alsof het niet aan de concurrentie lag die beter is, maar helemaal aan mezelf omdat ik niet door die verzuring heen kon. Ik weet niet waarom, maar het raakte me even emotioneel.”

Smidt kon zich gelukkig snel herpakken. “Over een paar dagen kijk ik er vast anders naar en zal ik trots zijn dat ik in de halve finales van de Olympische Spelen heb gestaan. Over drie jaar is Parijs. Ik ga er hard voor trainen.”

GroenLinks, waar blijven de 1000 elektrische laadpalen?
augustus 1, 2021

In 2019 is voor alle gemeenten in Groningen en Drenthe het zogenaamde 1.000-laadpalen-plan gelanceerd. Het plan was om in drie jaar tijd duizend laadpalen te realiseren, maar dit aantal wordt bij lange na niet gehaald. GroenLinks wil van de gemeente “een meer stimulerend beleid.”

Van de 1000 laadpalen zouden er ongeveer 70 stuks in Assen geplaatst kunnen worden. Tot nu toe zijn er ongeveer 30 openbare laadpalen geplaatst. Het komende halfjaar zouden er nog 10 à 15 palen gerealiseerd kunnen worden. “Dan zijn er dus in 3½ jaar totaal 45 laadpalen geplaatst. En dat in de provinciehoofdstad met bijna 70.000 inwoners,” zegt Hans Marskamp fractievoorz. GrL  

Laadpaal op loopafstand     Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren sterk toenemen. Ook de rijksoverheid zet in op het stimuleren van elektrische auto’s. Fabrikanten kondigen aan te stoppen met fossiele motoren. “Maar de gemeente Assen is volgend. De aanpak is vraag gestuurd. Iemand met een elektrische auto en zonder eigen parkeerplaats of -garage kan een gratis laadpaal in de directe woonomgeving aanvragen,” betoogt Marskamp. “Wij willen een meer stimulerend beleid.” Er zijn ook gemeenten die een actief beleid voeren door het op voorhand plaatsen van voldoende openbare laadpalen. “Het gebruik van elektrisch vervoer wordt gestimuleerd door in iedere wijk, op loopafstand – circa 300 m – een openbare laadpaal beschikbaar te hebben.”

Snellaadpalen     Ook is er steeds meer behoefte aan snellaadpalen met een hogere laadcapaciteit op strategische (parkeer)plekken, in de buurt van winkelcentra, publieke voorzieningen of op een centrale locatie binnen een wijk. In Assen is er, volgens Marskamp, slechts 1 beschikbaar.

Bezoekers groen faciliteren     GroenLinks wil dat het college de aanpak verandert. Er moet “een meer uitnodigende strategie worden gehanteerd. Het college moet uit eigen beweging aanzienlijk meer laadpalen plaatsen en om te komen tot een dekkend netwerk van laadpalen in de hele stad op genoemde loopafstand.” Ook stelt Marskamp voor “te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om op strategische plaatsen, die veel bezoekers trekken, een aantal groene-stroom-snellaadpunten te realiseren. Pas dan worden de bezoekers van onze stad met een elektrische auto optimaal gefaciliteerd.”

Zomeravondwandeling Aekingerzand
juli 31, 2021

Het Aekingerzand is een prachtig open stuifzandgebied met mooie vergezichten en verspreid staande eiken en vliegdennen. Vooral in de avonduren zet het late zonlicht het gebied vaak in een warme gloed en besef je waarom dit gebied zo fotogeniek is.
De gids vertelt over het ontstaan van het stuifzand, over de planten en dieren die het gebied bevolken en geeft de deelnemers ook de gelegenheid om gewoon te genieten van de omringende natuur.

Foto © Aangeleverde foto

Datum: donderdag 5 augustus 2021 Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Datum: donderdag 26 augustus 2021 Tijd: 19.00 – 21.00 uur

Start: Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1, Elsloo.

Kosten: € 7,50, kind t/m 12 jaar € 5,00

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Voor meer informatie en overige activiteiten, zie: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Wild op woensdag
juli 31, 2021

De natuur in het Drents-Friese Wold wordt op veel plaatsen steeds wilder.  Op deze middag zijn we te gast in het bos. Weet je wat dat betekent? Samen denken we na over hoe we een goede gast kunnen zijn.  We ontdekken hoe het is om je weg te vinden in de wilde natuur. Hoe kun je (bijna) geluidloos sluipen? Welke sporen van dieren vinden we? Als je heel stil bent, wat hoor je dan allemaal? Welke planten kun je eten en hoe bouw je een schuilplek in het bos?  Welkom bij deze speelse en leerzame gezinsactiviteit!

Natuureducatie—Gendt@Twan-Teunissen-(Staatsbosbeheer)

Datum: woensdag 4, 11, 18, 25 augustus 2021

Tijd: 13.30 – 15.30 uur

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.

Kosten: € 5,–, kind t/m 12 jaar € 5,–

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Voor meer informatie en overige activiteiten, zie: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Reeënexcursies in augustus
juli 30, 2021

Het is de wens van velen: een ree te spotten in zijn natuurlijke omgeving. Tijdens deze excursie is de kans groot dat dit lukt, want de enthousiaste en deskundige gids kent de plekken waar reeën in de avond komen om te eten. Op de fiets bestrijk je een behoorlijk gebied, waarover de gids ook het een en ander vertelt. En natuurlijk doe je veel kennis op over de dieren die de hoofdrol spelen deze avond. Tip: als je een verrekijker hebt, neem deze dan mee, want die zou wel eens goed van pas kunnen komen!

Foto © Aangeleverde foto

Datum: dinsdag 3, 10, 17, 24 augustus 2021

Tijd: 19.00 – 21.30 uur

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.

Kosten: € 7,50, kind t/m 12 jaar € 5,–

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Voor meer informatie en overige activiteiten, zie: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

THE BEST Abba tribute komt naar Zeegse
juli 30, 2021

Op zaterdag 20 november 2021 komt THE BEST Abba tribute band een optreden geven in Fletcher Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen in Zeegse. Tijdens deze avond komen alle ABBA klassiekers voorbij en wordt het een echt meezingfestijn!

Foto © Aangeleverde foto

Ga terug in de tijd met THE BEST Abba tribute in Zeegse en zing mee met hits zoals ‘Dancing Queen’, ‘Mamma Mia’ en ‘Waterloo’. THE BEST Abba tribute bestaat uit twee geschoolde zangeressen met daarachter vier zeer ervaren professionele muzikanten die ook nog eens de achtergrondzang voor hun rekening nemen. Natuurlijk treden zij op in kleding uit de jaren 70 en dragen zij zelfs originele kleding zoals ABBA deze destijds droeg. Het bijzondere van deze tribute band is dat alles live wordt gespeeld en gezongen.

Deze avond kan bijgewoond worden door losse tickets of een geheel arrangement inclusief diner en/of overnachting te bestellen via https://www.fletcherevents.nl/event/abba-tribute/abba-tribute-in-zeegse/ of aan de receptie van Fletcher Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen op Schipborgerweg 8 in Zeegse. Meer informatie over de evenementen van Fletcher Events is te vinden op www.fletcherevents.nl.