Uitbreiding maatschappelijke opvang Havenkade met 5 tijdelijke woonunits
17 mei 2022

De gemeente Assen is van plan na de zomer de maatschappelijke opvang aan de Havenkade uit te breiden met 5 tijdelijke woonunits. Deze units zijn bedoeld voor dak- en thuislozen en worden op deze locatie geplaatst omdat ze zijn verbonden aan de nacht- en dagopvang en aan de dagbesteding aan de Havenkade.

De units staan er voor een periode van 4 jaar (september 2022-september 2026) met mogelijkheid tot verlenging van 1 jaar. Het betreft woonunits voor dak- en thuislozen voor wie de stap naar zelfstandig of begeleid wonen te groot is. Deze mensen leven op straat en slapen nu in de nachtopvang.

Recht op huisvesting     “Alle inwoners zijn onderdeel van de samenleving, ook de kwetsbare inwoners die afhankelijk zijn van de Maatschappelijke Opvang. Iedere persoon zonder dak boven het hoofd is er één te veel. Elk mens heeft recht op huisvesting, een goede levensstandaard, toegang tot zorg en volwaardige participatie” zegt wethouder Harmke Vlieg. “Met deze tijdelijke woonunits is er voor alle doelgroepen van de maatschappelijke opvang een voorziening; naast de bestaande nacht- en dagopvang, dagbesteding en de wintertent, straks ook tijdelijke woningen voor dak- en thuislozen.”
De woonunits komen achter de nacht- en dagopvang aan de Havenkade. Dit is belangrijk omdat de begeleiding en toezicht vanuit deze locatie plaatsvindt.

Begeleiding en toezicht     Het Leger des Heils en WerkPro verzorgen de begeleiding van en het toezicht op deze bewoners. Het Leger des Heils sluit per bewoner een huurcontract af. In dit contract is (het accepteren van) begeleiding door de dag- en nachtopvang als voorwaarde opgenomen. Voor toezicht en preventie komen er camera’s op het terrein. Het Leger des Heils en WerkPro maken samenwerkingsafspraken met de politie en de gemeente over toezicht en handhaving.

Omgeving     Het terrein waarop de tijdelijke woonunits komen is eigendom van de gemeente. Het bestaande gebouw is verhuurd geweest, maar wordt in opdracht van de gemeente gesloopt. De sloop van de bovenbouw van het pand is inmiddels begonnen. Het terrein wordt door de gemeente straks verhuurd aan woningcorporatie Actium. Die vraagt binnenkort de benodigde omgevingsvergunning aan voor het plaatsen van de tijdelijke woonunits.

De omwonenden van de Havenkade/C.T.Storkweg zijn inmiddels via een brief geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatieavond later deze week.

 

Feestelijke opening Coöperatie OngeËikt
17 mei 2022

Het was feest aan het Eemland 5B. De Coöperatie OngeËikt vierde de opening van hun pand. De coöperatie is een levendige creatieve community waarin samenwerken, duurzaamheid en meedoen centraal staan. Bij OngeËikt inspireren en stimuleren ambachtslieden, ondernemers, dienstverleners en kunstenaars elkaar.

Foto © Martine Hoving

De naam van OngeËikt betekent ‘net even anders dan normaal’. Het is een samenwerkingsplek om te doen, te vinden, te groeien en te beleven. Een plek waarin je jezelf kunt hervinden en ontwikkelen. Een plek waar diverse praktijken samenkomen. Een plek waar tijd geen rol speelt.

Bij de opening vrijdag jongstleden toonden leden van de coöperatie hun activiteiten en hun praktijken. Een grote opkomst van belangstellenden en de grote diversiteit aan coöperatieleden maakten de middag tot een kleurrijk, klankrijk en bruisend geheel.

Foto © Martine Hoving

Oprichtster Liedeke van Spronsen opende de feestelijke middag onder de ritmische en omfloerste klanken van drums en houten fluiten terwijl een fakkel werd aangestoken. In heldere bewoordingen vertelde zij over het ontstaan van de coöperatie. Het aangrijpende verhaal van het overlijden op jonge leeftijd van haar dochtertje Mirthe en hoe zij daarna tot weinig meer in staat was. Als ze toen toch eens zo’n plek had geweten als de coöperatie. Een plaats waar je in alle rust kunt herstellen en langzaam weer je plek in de maatschappij kunt innemen.

Liedeke begon thuis met het maken van kaarsen. Om het licht van haar dochtertje Mirthe, die zichzelf SuperMirthe noemde, brandende te houden. En dat creatieve proces groeide uit tot een kaarsenatelier in Assen en in Boertange. De naam werd SuperMirthe’s Lichtpuntjes. Dat licht straalt nu door in de vele praktijken binnen de Coöperatie OngeËikt, in huiskamers en in onnoemlijk veel mensenharten.

Waterschappen lanceren de Waterbazencheck
16 mei 2022

Vanaf maandag 16 mei lanceren de waterschappen de Waterbazencheck. Speciaal bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen. Zo komen ze erachter in hoeverre zij al waterbewust en dus een echte Waterbaas zijn.

Foto © Unie van Waterschappen

Waterbazen zijn mensen die bijdragen aan schoon en voldoende water. De vragen uit de Waterbazencheck gaan bijvoorbeeld over microplastics in shampoo, wat te doen met vet uit een koekenpan of het nut van groen in je tuin of op je balkon. Bij de uitslag krijgen deelnemers tips over waterbewuste keuzes. En komen ze meer te weten komen over wat de waterschappen doen.

De publieksaanpak Waterbazen is een gezamenlijk initiatief van alle 21 waterschappen in Nederland. Met de campagne willen de waterschappen zo veel mogelijk Nederlanders betrekken bij hun werk. En ze prikkelen om zelf ook waterbewust bezig te zijn. Wat Waterbázen in het klein doen, doen waterscháppen in het groot.

Doe de Waterbazencheck via: waterbazencheck.nl. Meer weten? Kijk op: waterschappen.nl/waterbazen.

Kom in de Kunde met: Jan Germs
14 mei 2022

Jan Germs is schrijver en voormalig directeur van “het Huus van de Taol” in Beilen. Zaterdag was hij te gast in “het Praothuus” van” het Huus van de Taol” bij Vanderveen in Assen.

Foto © Omroep Assen

Ook was er een meet and greet met Jan Germs, men kon meedoen aan een Drentse kwis waar je leuke prijsjes kon winnen en natuurlijk was er het Drents kwartiertje.

Voortbestaan JWF-kazerne in Assen hangt aan zijden draad
13 mei 2022

“Als provincie Drenthe en gemeente Assen hebben wij veel argumenten aangedragen die pleiten voor het behoud van Johan Willem Friso-kazerne. Wij hadden graag gezien dat de staatssecretaris meer met onze argumenten had gedaan. Wij zullen onze argumenten om de kazerne te behouden opnieuw onder de aandacht moeten brengen van zowel de staatssecretaris als de Tweede Kamer.”

Met die woorden reageren gedeputeerde Henk Brink en wethouder Mirjam Pauwels op de vastgoedplannen die staatssecretaris Van der Maat van Defensie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onacceptabel     In de Vastgoedplannen is te lezen dat Defensie anders met haar vastgoed wil omgaan. Uit de plannen blijkt dat de ‘concentratie van de gemechaniseerde brigade’ wordt doorgezet. Daaruit valt op te maken dat de Asser kazerne nog steeds met sluiting wordt bedreigd. Gedeputeerde Brink en wethouder Pauwels vinden het zeer teleurstellend dat de staatssecretaris blijft koersen op sluiting van de kazerne. ”Wij willen met de staatssecretaris in gesprek om hem alsnog op andere gedachten te brengen. Sluiting van de JWF-kazerne is onacceptabel. Assen is al decennialang garnizoenstasstad en dat moet zo blijven.”

Sociale en maatschappelijke rol     Dat de kazerne een grote sociale en maatschappelijke rol vervult, blijkt ook uit de brief die vertegenwoordigers vanuit het brede maatschappelijk middenveld van ondernemers, cultuur, onderwijs, sport, zorg, vastgoed, horeca en recreatieve sector in maart aan de vaste Kamercommissie Defensie hebben gestuurd. Hierin vragen zij de Kamercommissie de staatssecretaris opdracht te geven met hen in gesprek te gaan en gezamenlijk op te trekken om de uitdagingen waarvoor Defensie staat om te zetten in kansen voor hun stad. Mirjam Pauwels: “Kijkend naar de contourenbrief heeft de staatssecretaris niet alleen alle genoemde argumenten terzijde geschoven, maar gaat hij ook niet in op het aanbod van onze maatschappelijke partners.”

Groot verlies aan werkgelegenheid     Sluiting van de JWF-kazerne betekent het verlies van 1.000 directe arbeidsplaatsen, 500 opleidingsplaatsen en de daarbij behorende indirecte werkgelegenheid in de regio Assen. “Het verdwijnen van banen als gevolg van de sluiting van de kazerne komt boven op het verlies aan werkgelegenheid bij de NAM. Door het stopzetten van de gaswinning gaan 8000 banen verloren. Hiermee worden Assen en de regio onevenredig hard geraakt,” aldus Henk Brink.

Wethouder Pauwels en gedeputeerde Brink trekken samen op met burgemeester Out en Commissaris van de Koning Klijnsma. Het viertal is helder over de Drentse inzet: “De JWF-kazerne moet openblijven.”

Uitbreiding kloosterveen omgeven door onzekerheden
12 mei 2022

Om de wijk Kloosterveen verder te ontwikkelen moet een ontwikkelstrategie opgezet worden. Het college vraagt de raad € 350.000 vrij te geven om deze plannen te kunnen ontwikkelen. Maar het is wel een ontwikkeling waar een “wolkje boven hangt.”

In het verleden heeft de raad zich uitgesproken om Kloosterveen versneld te ontwikkelen, omdat er een groot gebrek is aan woningen. Over de uitbreiding was dan ook geen discussie. De wijk Kloosterveen ligt echter relatief dicht tegen het Fochteloërveen aan, dat betekent dat de natuurontwikkeling en de stadontwikkeling op gespannen voet staan.

Stikstof en foerageergebied     De raad heeft begin dit jaar een brief gehad waarin het college meldde dat voor de zomer aan de raad uitsluitsel zou worden gegeven over het Fochteloërveen als foerageergebied en de stikstof gevoeligheid.

Adinda Bornkamp (D66) wilde van het college weten of dit raadsvoorstel niet te vroeg kwam. Albert Smit (AC) stelde vast dat er veel geruchten zijn over wat wel en niet kan met betrekking tot het Fochteloërveen, maar wat doet de wethouder om de uitbreiding te laten doorgaan?  Sjoerd Bakker (GrL) en Ingeborg Trul (CDA) stelden vast dat de kans bestaat nu veel uit te geven aan iets wat uiteindelijk niet gerealiseerd kan worden.

Wethouder Karin Dekker betoogde dat er “boven de uitbreiding van Kloosterveen een wolkje hangt.” De bedoeling is parallel aan de onderzoeken aan de slag te gaan. En de mogelijke uitbreiding voor te bereiden. Wachten tot er duidelijkheid is, kost te veel tijd. En als de wetgever ons tot andere daden dwingt zullen wij daarna handelen. “Maar als we aan de bak kunnen moeten we de plannen klaarliggen!”

De raad besloot de kredietaanvraag doorontwikkeling van Kloosterveen als bespreekstuk te agenderen.

Melis Bloemsma, vrijwilliger hospice koninklijk onderscheiden
12 mei 2022

Vanmiddag kreeg Melis Bloemsma een koninklijk onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Locoburgemeester Jan Broekema spelde Bloemsma de onderscheiding op in Zalencentrum Van Veen.

De heer Bloemsma heeft zich ruim 17 jaar belangeloos ingezet als vrijwilliger in het bestuur van het Hospice Alteveer Assen. Het Hospice is een bijna-thuis-huis voor mensen in de laatste fase van hun leven, die niet thuis willen of kunnen sterven. De heer Bloemsma is nauw betrokken geweest bij de oprichting in 2004. Sinds 2007 heeft hij de rol van penningmeester vervuld. In die rol heeft hij gezorgd voor een financieel gezonde huishouding en exploitatie. Ook was hij de drijvende kracht achter de bouw van een nieuw pand en de bijbehorende planontwikkeling en financiering. Met als resultaat de opening van een groter en moderner gebouw, met meer verschillende soorten kamers en een gemeenschappelijke ruimte.

De raad is tevreden over het uitvoeringsprogramma woonvisie 2021-2025
12 mei 2022

De woonvisie geeft aan waar de komende jaren in Assen welke woningen gebouwd gaan worden. De woonvisie wordt gerealiseerd in het uitvoeringsprogramma en dat programma kreeg de goedkeuring van de raad.

Sytze Bakker (PvdA) stelde vast dat er in het uitvoeringsprogramma niet werd gesproken over jongeren. In de Haagse wandelgangen wordt gesproken over de opheffing van de kazerne in Assen. Bakker wilde weten of de extra ruimte voor woningbouw die op het kazerneterrein beschikbaar komt niet moet worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma. De fracties van Assen Centraal, ChristenUnie en VVD waren van mening dat hierover nog geen besluit is genomen, dat Assen niet wil dat de kazerne verdwijnt en dat opnemen in de uitvoering van de woonvisie daarom een verkeerd signaal is. Wethouder Karin Dekker betoogde dat bij de opstelling van de woonvisie uitgebreid onderzoek was gedaan, waaruit duidelijk is geworden dat woningen voor jongeren bij makelaars en verhuurders geen prioriteit hadden. Maar zij zegde wel toe daar nog weer eens naar te zullen kijken.     

Financiën     Martin Rasker (VVD) wilde van het college weten of geld uit de Woningbouw Impuls gebruikt kan worden voor dit uitvoeringsprogramma. En of er geld vrijkomt uit het provinciale Bouwteam. Het geld uit de Woonimpuls en het geld van de provincie zal worden ingezet bij de ontwikkeling van Assen Centraal, het Havenkwartier en de Binnenstad, zegt wethouder Dekker.

Monitoring     Cor Staal (ChrU) was van mening dat dit uitvoeringsprogramma geen monitoring van de woonvisie was. Ook Ingeborg Trul (CDA) vroeg wat er nu precies bedoeld werd met monitoring. Wethouder Dekker is ook van mening dat dit uitvoeringsprogramma geen monitoring is. Die monitoring van de woningbouw komt op een later tijdstip.

Revitalisering     Henk Santing (PLOP) vroeg aandacht voor de doorstroming zodat ouderen in passende woningen gaan woning en er woonruimte vrijkomt voor jongeren. En hij vroeg het college te zoeken naar financiële constructies om het revitaliseren van woningen te realiseren. Wethouder Dekker zegt dat de doorstroming vanuit de zogenaamde ‘bloemkoolwijken’ als een project aangepakt moet worden. Er zal dus onderzoek gedaan moeten worden naar wie weg wil en waarheen. Wel is bekend dat mensen zich graag vestigen in de binnenstad. De financiën om woningen de revitaliseren heeft de aandacht. Het is een lastig dossier waar ook de VNG zich over buigt.

Doelgroepen     Adinda Bornklamp (D66) merkte op dat er meer doelgroepen zijn dan alleen jongeren. En zij vroeg zich af in hoeverre de gemeente sturende kan zijn als het gaat om circulair bouwen. Albert Smit (AC) zei dat zijn fractie niet goed kon overzien of de uitbreiding van het aantal fte’s in overeenstemming was met de voorgenomen plannen.

Segregatie     Bas Ananias (SP) was van mening dat er in Assen sprake was van gesegregeerde wijken. Hij wilde van het college weten of er met de woningcorporatie afspraken zijn gemaakt om segregatie tegen te gaan. En of er afspraken zijn met woningcorporaties om de verkoop van sociale huurwoningen te stoppen. Wethouder Dekker zegt dat er volgens haar geen gesegregeerde wijken zijn Assen. Er zijn wel wijken waar sommige bewoners problemen veroorzaken. Over de verkoop van sociale huurwoningen is Assen in gesprek met de woningcorporaties. Ook het college is van mening dat de verkoop van dat type woningen afgeremd moet worden.

Ondanks de opmerking en kritiek waren de raadsleden van mening dat het uitvoeringsprogramma Woonvisie de volgende week als hamerstuk geagendeerd kan worden.