Zonnepark Assen Zuid weer stap dichterbij

Juni 2016 heeft de gemeenteraad besloten om op het oorspronkelijk als bedrijventerrein aangewezen gebied Assen Zuid zonnepanelen te plaatsen. Op basis van het uitgangsprincipe 3x lokaal dat wil zeggen, lokaal opwekken, lokaal gebruiken en lokaal economisch en financieel voordeel, is besloten in zee te gaan met de ontwikkelingsmaatschappij Bronnen van Ons.

Drie scenario’s     In het raadsbesluit werden drie mogelijke ontwikkelscenario’s genoemd. Zelf ontwikkelen, de gemeente ontwikkelt en realiseert in dit scenario zelf het zonnepark. De gemeente blijft tijdens de bouw en exploitatie ook de eigenaar van het zonnepark. Ontwikkeling door een lokale energiecoöperatie, de gemeente draagt de ontwikkelrechten over aan een lokale energiecoöperatie. De grond wordt in erfpacht uitgegeven en blijft in het bezit van de gemeente. Ontwikkeling door marktpartij, de gemeente draagt in dit scenario de ontwikkelrechten over aan een nog te selecteren marktpartij. De grond blijft door erfpacht in het bezit van de gemeente.

3x lokaal     Na een grondig onderzoek is besloten te kiezen voor het scenario lokale energie coöperatie. De gemeente loopt geen economisch risico. De parken in de gemeente Assen kunnen worden gerealiseerd en geëxploiteerd door lokale energiecoöperaties. Het zijn juist de lokale energiecoöperaties die invulling geven aan het principe 3x lokaal. Bovendien hebben ze een groot maatschappelijk draagvlak. De gemeente kan deze ontwikkeling sturen door onder andere de omgevingsvergunning, de erfpachtovereenkomst, het opstalrecht en een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Bronnen van Ons. Er wordt een gezamenlijk traject aangegaan tussen de gemeente en Bronnen van Ons, waarin de samenwerking vorm krijgt en vertrouwen wordt gecreëerd. Dit vertrouwen vormt de basis voor een langdurige samenwerking voor het ontwikkelen van zonneparken in Assen.

Bronnen van Ons     Bronnen van Ons is een nieuwe professionele ontwikkelingsmaatschappij en maakt onderdeel uit van energiemaatschappij Energie van Ons, die is opgericht door de noordelijke koepelorganisaties van Friesland, Drenthe en Groningen. Alle lokale energiecoöperaties zijn aangesloten bij de koepelorganisaties. Energie van Ons wekt energie op voor de ruim 100 energiecoöperaties in Noord-Nederland. Bronnen van Ons is opgericht om zonneparken te ontwikkelen en ontleent bestaansrecht aan haar expertise op het gebied van coöperatieve zonneparken.

Financiën     Het college schat dat de uiteindelijke ontwikkeling van het Zonnepark Assen Zuid de gemeente ongeveer € 500.000 zal kosten. Deze kosten kunnen uiteindelijk worden gedekt uit de opbrengsten van het zonnepark.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.