Zelfvernietigende Sovjet Spionage Satelliet verschijnt op veiling

Cameralens uit Koude Oorlog geveild op Catawiki

Een lens die tijdens de Koude Oorlog voor spionagedoeleinden werd gebruikt om vanuit de ruimte te filmen, is verschenen op Catawiki, het online platform voor bijzondere objecten. De lens maakte deel uit van één van de 30 zeldzame Yantar-2K Feniks-satellieten die de Sovjet-Unie tussen 1978 en 1983 in de ruimte lanceerde om bepaalde gebieden te fotograferen. De Yantar-2K en de bijbehorende onderdelen zijn relikwieën uit de koudste tijden van de Koude Oorlog. De lens heeft een diameter van 42 cm en weegt 158 kg – slechts een lichtgewicht vergeleken met de 6 ton wegende satelliet die de ruimte in werd geschoten.

Op 9 november 1989 viel het “IJzeren Gordijn” en werd er een einde gemaakt aan de Koude Oorlog. Ter nagedachtenis aan de historische val van de Berlijnse Muur 30 jaar geleden opent Catawiki de veiling op 8 november, één dag voor de herdenkingsdatum. De waarde van dit fascinerende object wordt geschat op 15.000 euro en de veiling loopt tot 18 november.

Foto (c) Aangeleverde foto

Spionage met zelfvernietigende ‘phoenix’ satellieten
De Yantar-2K-satellieten werden voor het eerst gelanceerd in 1974. De Sovjet-verkenningssatellieten werden gebruikt om aan de hand van foto’s informatie te verzamelen, die vervolgens ingezet werd bij militaire acties. Elke satelliet bleef 30 dagen in zijn baan om de aarde, waarna hij teruggehaald werd om het beeldmateriaal te evalueren. De Yantar kreeg de bijnaam ‘Feniks’ en was de opvolger van de Zenit-satellieten (die slechts 8-14 dagen in een baan om de aarde konden blijven).

Het camerasysteem dat in de Feniks-satelliet zat heette “Zhemchug-4”; de lens die nu geveild wordt behoorde hier ook toe. Volgens ruimtehistorici hadden de lenzen een brandpuntsafstand van ongeveer 3000mm tot 4000mm, wat neerkomt op een resolutie van 0,5m. De lenzen waren ook inschuifbaar en hadden een klep die pas open ging wanneer de camera foto’s maakte.

Ed van Mil, fotografie-expert bij Catawiki, zegt: “We zijn er trots op dat we dit waardevolle, historische object, dat door de jaren heen verschillende eigenaren heeft gekend, op Catawiki kunnen aanbieden. Deze lens uit de Yantar is, evenals andere overblijfselen uit de Koude Oorlogsperiode, een gewild verzamelstuk. Het is meer dan een erfstuk uit het verleden; het is een stukje geschiedenis dat van grote waarde is voor de politiek en voor de technologische evolutie. Hoewel er vandaag de dag veel geavanceerdere en verfijndere mechanismes gebruikt worden, heeft deze specifieke lens beelden vastgelegd die de geschiedenis hebben veranderd. Dat is sensationeel!”

Over Catawiki

Catawiki is in 2008 opgericht in Assen, Nederland. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid van een kleine start-up naar een van de grootste online marktplaatsen voor unieke en zeldzame objecten. Catawiki biedt op zijn online platform bijzondere objecten aan, aan internationale kopers met een gedeelde passie voor het bijzondere. Iedere week organiseert Catawiki 300 verschillende veilingen met meer dan 50,000 nieuwe objecten in meer dan 80 categorieën, waaronder kunst, design, mode, verzamelwaardige objecten en klassieke auto’s.

Catawiki stelt hoge eisen aan betrouwbaarheid. Het platform heeft als doel een veilige plek te blijven voor zowel kopers als verkopers. Deze kwaliteit wordt dagelijks gegarandeerd door zo’n 150 gespecialiseerde experts die elk item selecteren en inspecteren. Elke expert heeft uitgebreide ervaring in hun specifieke categorie, wat verzekert dat elk geïnspecteerd object echt bijzonder is. Zo wordt een veilige winkelervaring gegarandeerd.

Voor meer informatie kunt u https://www.catawiki.nl bezoeken.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.