Wethouder Karin Dekker, “Assen wil een hoofdstad zijn die voorop loopt”

Het college stelt voor een Masterplan klimaatneutraal Gemeentelijk Vastgoed op te stellen. Een voorstel dat met uitzondering van de VVD en PLOP enthousiast werd ontvangen.

Bert Homan (VVD) vroeg zich af “wat krijgen we eigenlijk voor de 200.000 euro die het opstellen van het plan moeten gaan kosten?” In een volgend raadsvoorstel wordt geld gevraagd om een pilot te gaan draaien om een aantal gebouwen te verduurzamen. Hij wilde eerst die pilot afwachten. Henk Santing (PLOP) sprak van een “verkeerde timing met betrekking tot het indienen van het masterplan.” Een masterplan was volgens hem niet nodig. De gebouwen zouden aangepakt kunnen worden op het moment van groot onderhoud of een ander “economisch gunstig moment.”  Henri Ploeg (PvdA) was ook voor uitstel van het masterplan, maar na het betoog van wethouder Dekker stemde zijn fractie er toch mee in.

Hans Marskamp (GrL) wilde van geen uitstel weten. Het klimaat probleem heeft een grote urgentie. Bovendien heeft de gemeente een voorbeeld functie. “we moeten voortvarend aan de slag met de verduurzaming.”  Ronald Witteman (CDA) was een groot voorstander van het opstellen van een masterplan. Daarin komen alle onzekere factoren boven tafel. “Wat moeten we doen? Hoe gaan we het doen?” Dat wat de pilot ons leert en de ontwikkelingen met betrekking tot klimaattechnologie kunnen in de loop van de tijd bij de uitvoering van met Masterplan betrokken worden.       

“Assen wil een hoofdstad zijn die voorop loopt,” aldus een gedreven wethouder Karin Dekker. Er is een klimaatakkoord, het college heeft te maken met het bestuursakkoord en Den haag dwingt ons een plan te maken om de gemeente klimaat neutraal te maken. “Wij houden ons aan de afspraken en daarom willen wij aan de slag met het masterplan.” Ook betoogde zij dat nieuw ontwikkelingen en zaken die in de pilot naar voren zouden komen “zullen worden ingevoegd in het masterplan.” Het masterplan is volgens wethouder Dekker nodig en een globaal plan wat aangeeft wat er gedaan moet worden en hoe één en ander is in te passen in het groot onderhoud van het vastgoed. Wachten tot na de pilot geeft tenminste een jaar vertraging en dat is niet verantwoord.

Het werd wel duidelijk dat ondanks het klimaat onvriendelijke gesputter van VVD en PLOP het voorstel de volgende vergadering met grote meerderheid zal worden aangenomen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.