Vrijdag 13 december Messiah van Händel in de Jozefkerk in Assen

Muziek van wereldklasse hoort in wereldsteden is de gangbare gedachte. Maar de Drentse hoofdstad Assen is de uitzondering die de regel bevestigt. Op vrijdag 13 december wordt de complete Messiah van Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) in de monumentale Jozefkerk uitgevoerd.

Luthers Bach Ensemble

Luthers Bach Academie De overweldigende Messiah wordt uitgevoerd door Lutherse Bach Academie onder leiding van Tymen Jan Bronda. De solisten zijn Lucie Chartin (sopraan), Robert Kuizenga (countertenor), Benedict Hymas (tenor), David Greco (bas).

Engelse muziekcultuur  De Messiah is nu niet meer weg te denken uit de muziekgeschiedenis. Maar bij de eerste uitvoering in 1743 werd het niet goed ontvangen. Pas zeven jaar later, in 1750, toen het stuk werd opgevoerd in een pas opgericht weeshuis om geld te werven voor de kinderen, kreeg het stuk waardering. Dit benefietconcert is uitgegroeid tot een jaarlijkse uitvoering en zo verweven geraakt met de Engels muziekcultuur.

“Mystery of Godliness”  Het stuk is opgezet als een avondvullend programma waarin het mysterie van het geloof in God centraal stond. De structuur van de Messiah lijkt op die van, de in die tijd populaire, Italiaanse opera’s. Het bestaat uit drie delen. Achtereenvolgens, De voorspelling en de komst van de Messias; Het lijden van Christus en de wederopstanding en tenslotte De toepassing en betekenis van het geloof.

Händel componeerde zijn (nu) bekendste en meest gespeelde en meest geliefde werk in slechts 24 dagen! Met daarin het overbekende Hallelujah, dat door iedereen kan worden meegezongen. Maar de Messiah is een aaneenschakeling van muzikale juweeltjes.

Allemaal te beluisteren in Assen op vrijdag 13 december.

Voor meer informatie ga naar : http://luthersbachensemble.nl/

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.