Vijftiende Model European Parliament voor havo-leerlingen Lariks

Op 5 en 6 december simuleren havo-leerlingen uit de vijfde klassen van locatie Lariks van CS Vincent van Gogh het Model European Parliament (MEP).

Het is voor het vijftiende jaar dat Lariks dit organiseert voor de leerlingen. In het MEP wordt de besluitvorming in het Europees Parlement nagespeeld. De leerlingen behandelen hier resoluties over actuele maatschappelijke problemen zoals de Brexit, de vliegtaks, voedselverspilling, mensenhandel, onderwijsinnovatie en het #metoo-vraagstuk.

Foto © Mariska Dokter

De leerlingen namen op 5 december plaats in commissies om deze vraagstukken te behandelen. Ze zochten op beleidsniveau naar oplossingen en verwoordden de oplossing in een resolutie die wat vormgeving betreft aan een aantal strakke voorwaarden moest voldoen. Alle resoluties zijn gebundeld in het zogenaamde resolutieboek.

Waar de commissievergaderingen er op woensdag nog informeel aan toe gingen, zo strak en formeel loopt de Algemene Vergadering op donderdag. Daar gelden de regels zoals ze ook in het Europees Parlement gelden: je spreekt als je daarvoor de gelegenheid krijgt van de voorzitter, je spreekt via de voorzitter en niet rechtstreeks tot een ander lid van de vergadering en er gelden kledingvoorschriften.
Dat laatste betekent dat alle leerlingen er die dag als echt parlementariërs uitzien in hun pakken en nette jurken. De kern van de Algemene Vergadering vormt het open debat, waarin alle deelnemers met elkaar kunnen debatteren over de inhoud van de voorgestelde resolutie. Uiteraard wordt de behandeling afgesloten met een stemming, waarbij iedere deelnemer één stem heeft. De commissies en de algemene vergadering staan onder leiding van een aantal leerlingen uit vwo-6. Zij hebben voorgaande jaren al ervaring opgedaan met het MEP.

Mariska Dokter, docent aardrijkskunde is dit jaar nauw betrokken bij de organisatie van het MEP. Zij vertelt: ‘Tijdens het MEP bootsen leerlingen zoveel mogelijk de besluitvorming in een echt parlement na. Het geeft ze een mooi kijkje in de keuken en leerlingen kunnen hun vakkennis en debatvaardigheden goed laten zien. Het MEP is binnen onze school elk jaar weer een groot en bijzonder evenement waar leerlingen vol overgave aan deelnemen.’

Het MEP vindt dit jaar gedeeltelijk plaats op de Pabo van hogeschool Stenden, aan de Zeemanstraat in Assen, om de hoek bij de locatie Lariks. Op woensdag 5 december werd door de hogeschool ruimte beschikbaar gesteld om in commissies bijeen te komen. Deze ruimte was vrij, omdat de studenten van Stenden die dag op stage waren. De Algemene Vergadering op donderdag 6 december vindt plaats in de gymzaal van locatie Lariks.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.