Verduurzaming vastgoed eerste stap naar klimaatneutraal Assen

Het college stelt voor een pilot op te zetten om drie gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Daarvoor is een bedrag van € 400.000 nodig. Het uiteindelijke doel is dat “de gemeentelijke organisatie in 2030 klimaatneutraal is.”

VVD-er Bert Homan vond een voorbereidingskrediet niet nodig. Hij wilde de aanpak van de gebouwen gewoon aanbesteden. Daar hoeft volgens hem geen duur bureau tussen te zitten. Ook vroeg hij zich af hoe de energievoordelen met de gebruikers van de gebouwen werd verrekend. Henri Ploeg (PvdA) prees het college omdat met deze aanpak de gemeentelijke voorbeeldfunctie werd waar gemaakt. Hij vond het jammer dat de gemeente derden inhuurde voor dit programma. Het was beter geweest als de gemeente die kennis, gezien de ontwikkelingen de komende jaren zelf in huis zou hebben. Henk Santing (PLOP) vroeg zich af of de toegepaste rekenmethode wel nauwkeurig genoeg was. Hij voorspelde dat dit project de gemeente de komende 10 jaar nog minstens 10 miljoen zou kosten.

Wethouder Karin Dekker deed er nog een schepje boven op door de mededeling dat het de komende jaren meer dan 10 miljoen euro zou gaan kosten. Op dit moment zijn de plannen nog te globaal om ze aan te besteden. Het gevraagde geld is nodig voor de voorbereiding, de uitwerking en de begeleiding van de uitvoering. De komende jaren zullen dus veel gemeentelijke panden duurzaam gemaakt moet worden. Om één en ander te financieren wordt overlegd met de gebruikers. De energie kosten zullen lager uit vallen. Dit voordeel zal dus verdeeld moeten worden tussen de gemeente, die de aanpassing betaalt, en de gebruikers die de maandelijkse energielasten moet opbrengen.

Voor dit voorstel is dus een grote meerderheid en daarmee is weer een stap gezet om Assen klimaatneutraal te maken.      

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.