Vegetarische motie GroenLinks door de raad van tafel geschoven

“Vegetarisch de norm, biologisch vlees de uitzondering.” Onder dit motto diende de fractie van GroenLinks een motie in met de opdracht aan het college om “voedsel of hapjes zonder vlees of vis” te serveren. Deze motie werd weggestemd.

Summer Koster (GrL) hield een stevig betoog om de raad te over tuigen hoe slecht het eten van vlees is. Klimaatverandering kan bestreden worden door meer zonnepanelen en meer groen, maar ook door een ander eetpatroon en “daar valt een grote winst te behalen.” Duurzaam consumeren is dus een essentieel onderdeel van een echt duurzaam beleid. Vlees eten is slecht voor het milieu. Het past niet in het streven “de gemeente Assen in 2030 klimaatneutraal” te laten zijn. Door van vegetarisch de norm te maken, geeft de gemeente het goede voorbeeld.

In de motie wordt het college op gedragen, dat geserveerd voedsel of hapjes in principe “vrij zijn van vlees en vis.” Maar dat producten met biologisch vlees op verzoek voor iedereen beschikbaar zijn.

Tjerk Medemblik (ChrU) zei dat er al vegetarische producten werden geserveerd. Het is aan de mensen te kiezen. Dat moeten we niet afdwingen. Jannie Drenthe (SP) was een groot voorstander van de motie. Het was haar al een paar keer overkomen dat “het verzoek om een broodje zonder vlees, pas na lang aandringen kon worden ingewilligd.” Henk Santing (PLOP) vond het een opdringere motie. Het was volgens hem populaire symbool politiek.” Martin Rasker (VVD) was van mening dat er al evenwicht was tussen de vegetarische en niet vegetarische gerechten die de gemeente serveerde. Remi Moes (D66) zei dat enige weken besloten was om aansluiting te zoeken bij Global Goals, dat maakte deze vegamotie van GroenLinks overbodig. Ronald Witteman (CDA) vond de motie sympathiek. Maar er worden al gevarieerde gerechten aangeboden. Hij voelde meer voor een goed gesprek met de burgers.  

De stemming veegde de motie van GroenLinks met een ruime meerderheid van tafel. Alleen GroenLinks, de SP en het CDA-lid Anna Hendrikse stemden voor de motie. 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.