Toeristenbelasting heet hangijzer, maar is nog niet van tafel

De kaderbrief is een eerste aanzet voor de begroting 2020, die in november op de agenda staat. Een heet hangijzer in de kaderbrief is de aankondiging, de toeristenbelasting te verhogen naar € 2,30. De horeca en de toeristensector hebben daar in de media al stevig tegen geprotesteerd. Ook in de raadzaal liet men van zich horen.

De Recron, Horeca Nederland en camping Witterzomer grepen de behandeling van de kaderbrief aan om in te spreken en hun ongenoegen kenbaar te maken. Zonder overleg met de branche had het college het voorstel om de toeristenbelasting met 1 euro te verhogen naar € 2,30 in de kaderbrief gezet. Geen overleg dat stak de insprekers. Door de verhoging werd het vele werk dat de afgelopen jaren is gedaan om Assen aantrekkelijk te maken in één klap teniet gedaan. Een gezin van 4 personen dat 14 dagen in Assen op vakantie gaat si € 160 euro meer kwijt. Minder klanten betekent minder investeren. En de vakantieganger met de kleine beurs wordt geraakt. “Het college beschouwt een toerist blijkbaar als een wandelende portemonnee.” Ook voor de vaste gasten pakt dit slecht uit.

Cindy Vorselman (PvdA) stelde vast dat het college voortvarend aan de slag was gegaan met de opmerkingen van raadsleden om te kijken welke extra inkomsten via de toeristenbelasting gerealiseerd konden worden. Maar zij had geen goed woord over voor het feit dat het college niet had gesproken met de brancheorganisaties. “Dit proces deugde niet!” Hans Marskamp (GrL) had niet zoveel moeite met de verhoging van de toeristenbelasting. Hij rekende bij de begroting op een uitgewerkt voorstel en dat er binnen de branche een differentiëring in tarief wordt gehanteerd. “De communicatie had wellicht anders gemoeten,” stelde hij laconiek vast.

Henk Santing (PLOP) wilde dat het college zonder voorwaarden met de branche in gesprek ging. Zonder voorwaarden betekende voor hem, “de verhoging van de belasting van tafel.” Martin Rasker (VVD) beschouwde de verhoging van de toeristenbelasting als een “proef ballonnetje.” De sector is goed voor 700 banen. Dus het voorstel moet van tafel. Remi Moes (D66) wilde weten welke visie er achter de verhoging van de toeristenbelasting zit. Volgens Moes is “toerisme een aanjager van de economie.” Clemens Otto (50+) wilde dat de verhoging van de toeristenbelasting opgeschort zou worden. Hij was van mening dat vooral zijn achterban extra zou worden getroffen. Ook Bas Ananias (SP) was van mening dat juist de toerist met de kleine beurs door deze maatregel zou worden getroffen.

Wethouder Janna Booij gaf ruiterlijk toe dat de communicatie rond de toeristenbelasting fout was gegaan. Uit en overleg met de raad in mei had zij de conclusie getrokken dat een meerderheid van de raad wel iets zag in de verhoging van toeristenbelasting. En daarom was het in de kaderbrief terecht gekomen.

Zij zegde toe vanaf nu intensief in gesprek te gaan met de branche en daarmee de communicatiefout te herstellen. Een differentiatie – onderscheid tussen (eenvoudig) kamperen en (duurdere) hotels – in overleg met de branche is volgens wethouder Booij bespreekbaar. Zij was echter niet van plan het voorstel in te trekken of op te schorten.

Bij de begroting in november zal duidelijk worden wat er met de toeristenbelasting gaat gebeuren.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.