Regionaal Beleidsplan Veiligheid Noord-Nederland zonder problemen door de raad

Het regionale veiligheidsplan is de visie op veiligheid in Noord Nederland. De lokale veiligheidsplannen per gemeente zijn daarop gebaseerd. In het beleidsplan wordt vooral de nadruk gelegd op samenwerken en informatie uitwisselen.

Dat de raadsbreed met het plan zou worden instemde bleek al uit het feit dat alleen Laura Punt (GrL) een aantal aanvullende en positieve opmerkingen maakte. Zij benadrukte het belang van samenwerken en het uitwisselen van informatie. De dood van een 16-jarig meisje in Rotterdam was volgens een onderzoekscommissie veroorzaakt daar gebrek aan samenwerken en het uitwisselen van informatie. Die samenwerking moet praktisch gestalte krijgen en niet alleen op papier uitgewerkt worden.

Laura Punt wilde van het college weten of de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wel “ondermijningsbestendig” was. Dat wil zeggen zijn de regels in de APV zodanig dat de gemeente voldoende instaat is om financiële injecties uit de onderwereld in de bovenwereld op te sporen en tegen te gaan.

De wet Verplichte GGz geeft ook mogelijkheden radicalisering aan te pakken. Wordt lokaal of regionaal opgepakt.

Ook cybercrime is punt van grote aandacht. Dat betekent dus ook investeren in de eigen gemeentelijke organisatie en eigen mensen. Laura punt vroeg zich af of de gemeenteraad  ook onder deze eigen organisatie valt.  

Burgemeester Marco Out benadrukte dat samenwerken één van de belangrijkste onderwerpen is in het beleidsplan. Die samenwerking is nodig om lokaal en regionaal voldoende capaciteit en kennis te hebben de misdaad aan te pakken en de veiligheid te vergroten. Ook burgemeester Out gaf toe dat de samenwerking in de praktijk vaak weerbarstig is.  

“Er komen binnenkort een aantal voorstellen naar de raad om de APV aan te scherpen. Maar gelukkig kunnen we nu ook al veel, zoals het sluiten van panden,” zegt burgemeester Out.

Om cybercrime aan te pakken wordt in de eigen organisatie geïnvesteerd en daar valt ook de gemeenteraad.

Het regionaal beleidsplan veiligheid Noord-Nederland werd unaniem aangenomen.     

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.