Raad stemt in met het ongewijzigde parkeerbeleid

In de consulterende raadsvergadering werd het al wel duidelijk, het door het college voorgestelde, ongewijzigde, parkeerbeleid, zou een brede steun in de raad krijgen. Uiteindelijk bleken alleen het CDA en D66 tegen te stemmen.

MKB in Assen pleitte in een brief voor het gedurende de eerste twee uur gratis parkeren. Hans Marskamp (GrL) vroeg zich af waarom de MKB ondernemers daar zoveel belang aan hechtten. Ze hadden de afgelopen jaren immers nauwelijks gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun klanten met kortingskaarten tegemoet te komen in de parkeerkosten. Meer invloed op het beleid zouden de ondernemers kunnen verwerven door privatisering van het gemeentelijk parkeerbedrijf. Als het college met zo’n voorstel komt heeft GroenLinks daar geen problemen mee. Een uitspraak van waar Jannie Drenthe (SP) zich bij aansloot. “parkeren leent zich beter voor uitbesteden dan de zorg.”

Albert Smit (PvdA) riep de ondernemers nogmaals op nu zelf aan de gang te gaan met het vastgoed en het aanpakken van de binnenstad. Daar zitten volgens hem de problemen en niet in het parkeren. Tjerk Medemblik (ChrU) stelde vast dat het huidige parkeerbeleid goed is. Hij riep op tot rust om het parkeerbeleid te laten gedijen. Richard Klok (VVD) was blij dat de parkeertarieven niet verhoogd werden. Henk Santing (PLOP) waarschuwde dat meer wonen in de binnenstad ook betekende meer parkeergelegenheid. Hij had begrepen dat in gemeenten waar het scannen goed werd aangepakt de fiscalisering van het parkeerbeleid eigenlijk niet meer nodig was. Martine Deen (L.D) riep het college op om meer er bekendheid te geven aan de relatief lage Asser parkeertarieven.

Remi Moes (D66) betreurde de breuk tussen gemeente en ondernemers. Maar hij was ook van mening dat de raad de hand in eigen boezem moest steken. De wijzigingen die de raad per 1 januari j.l. heeft doorgevoerd zijn niet tot stand gekomen in overleg met de binnenstad ondernemers. Deze wijzigingen hadden als wisselgeld kunnen dienen in het overleg met de ondernemers. Anna Hendrikse (CDA) benadrukte dat Assen te veel parkeer plaatsen heeft. “Sluit garages af zodat er een betere balans komt tussen vraag een aanbod. En door sluiting worden de kosten verlaagd.” Bovendien “de eerste twee uur gratis parkeren bevordert de levendigheid van de Asser binnenstad.”

Wethouder Harmke Vlieg benadrukte dat de binnenstad voor het college een belangrijk beleidsterrein is. Gemeente en provincie steken daar samen 6 miljoen euro in. En we rekenen er op dat de ondernemers 3 miljoen investeren. “Samen met Vaart in Assen willen we werken aan een binnenstad met reuring.” Wethouder Vlieg betoogde, evenals in de consulterende vergadering, dat het parkeerbeleid niet bepalend is voor de levendigheid van de binnenstad. “Dat hebben de verschillende onderzoeken wel duidelijk gemaakt.” En dat is ook de reden dat het parkeerbeleid niet is gewijzigd.

Onlangs is de “parkeerverkenning” begonnen. Daarin worden scannen en fiscalisering vergeleken, maar wordt ook gekeken naar de relatie tussen wonen in de binnenstad en de daarvoor benodigde parkeerplaatsen.

Het voorstel het parkeerbeleid ongewijzigd te laten werd met de tegenstemmen van D66 en CDA aangenomen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.